Zoom обмежив свої послуги для російських держустанов
7 квітня 2021
7.04.2021

Компанія Zoom Video Communications з 31 березня прибрала можливість придбати ліцензії на версію Zoom Pro, яка дозволяє проводити зустрічі довші за 40 хвилин та мати понад 100 учасників, для російських органів влади та державних компаній.

Про це повідомляє Cnews.

Лист компанії «РайтКонф», дистриб'ютора рішень Zoom в Росії і СНД, партнерам від 31 березня. Джерело: Cnews

У листі йдеться, що Zoom Video Communications Inc. відкликає у російського партнера авторизацію на продаж сервісу для держустанов і організацій з державними бенефіціарами. Гендиректор «РайтКонф» Андрій Петренко підтвердив виданню «Коммерсантъ» справжність листа.

«Зараз ми уточнюємо деталі подальшої роботи, не виключаю, що компанія зробить окремий продукт для держсектора», — додав Андрій Петренко.

Головний офіс Zoom у США уточнює дані про припинення продажу послуг компанії російським держкомпаніям. За словами директора RightConf Андрія Петренко, співпраця згідно зі вже діючими угодам продовжиться, а обмеження розповсюджується на країни СНД.

Також про обмеження функцій Zoom повідомляється на сайті Вищої школи економіки (ВШЕ). Вища школа протягом декількох місяців вела перемовини з Zoom Video Communications і компанією RightConf, яка є ексклюзивним представником zoom.us у Росії і СНД. У продовженні дії ліцензії навчальному закладу було відмовлено.

«За наявною інформацією, ця проблема торкається всіх російських організацій з державною участю, зокрема і інших вищих навчальних закладів. Проте фізичні особи можуть вільно купувати ліцензії», — повідомляється на сайті ВШЕ.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, у прес-службі Zoom не прокоментувати інформацію ВШЕ.

Точна причина обмеження послуг Zoom для російських держустанов невідома.

Засновник ГК «Нейтроникс» Григорій Іванов вважає: «Zoom не працює на ринках, які вважає токсичними, оскільки це може вплинути на вартість акцій на біржі». Частка Росії в виручці Zoom не перевищує 1%, тож компанії, на думку Григорія Іванова, вигідніше пожертвувати цим ринком, ніж вартістю акцій.

Іншою причиною для обмеження надання послуг Zoom, як повідомляє «Коммерсантъ», в Росії може бути складність дотримання законодавства, вважає партнер департаменту податків і права Deloitte Антон Зиков, наприклад, про необхідність зберігати дані користувачів на території країни.

Укрінформ зазначає, що за даними сайту Zoom, її авторизованими партнерами для продажу ліцензій у Росію є московська компанія Rightconf, фірма Rokada (ТОВ «Рокада») з підмосковної Дубни, а також міжнародна корпорація Unify Square зі штаб-квартирою в США і з офісами в Німеччині, Великій Британії, Швейцарії , Сінгапурі, Індії, Литві та Австралії.

Як повідомлялося раніше, німецький банк Сommerzbank з 31 травня 2021 року закриває рахунки російських інформаційних агентств Russia today i Ruptly. Повідомлення про закриття рахунків Ruptly GmbH (відеоагенство RT) та RT DE Productions GmbH (сайт RT німецькою мовою) надійшло через місяць після оголошення про майбутній запуск телеканалу у грудні 2021 року. Згідно з RT, до цього, у листопаді 2020 року Сommerzbank порушив договір, бо повідомив про зміни у ньому за 3 дні до початку їхньої дії, що суперечило угоді. RT це оскаржили, і зміни вступили в дію згідно з договором.