Жителька Саудівської Аравії подала позов на Twitter за передачу даних користувача
19 травня 2023
19.05.2023

Саудівська дисидентка Аредж аль-Садхан подала позов проти Twitter і високопосадовців Саудівської Аравії від імені свого брата, саудівського гуманітарного працівника, якого спершу викрали, а потім засудили до 20 років ув’язнення. Причина ув’язнення - використання сатиричного та анонімного облікового запису Twitter для висміювання уряду Саудівської Аравії.

Про це розповідає The Guardian.

Аредж аль-Садхан стверджує, що Twitter став учасником у репресивній кампанії з боку саудівської влади. На думку Аредж, адміністрація Twitter допомагала уряду близькосхідної країни переслідувати дисидентів, передаючи владі персональні дані своїх користувачів.

В основі справи лежить історія брата Аредж Абдулрахмана Аль-Садхана, колишнього гуманітарного працівника Червоного Хреста. За її словами, він у 2018 році був викрадений за публікацію критики уряду королівства в соцмережі та засуджений до 20 років позбавлення волі. Вона також стверджує, що її брат зазнав численних тортур.

Позов проти Twitter було подано до окружного суду США в північному окрузі Каліфорнії. Авторка позову підкреслює, що її брат створив свій анонімний акаунт у Twitter, живучи в США. Потім він повернувся до Саудівської Аравії в 2014 році, де згодом був викрадений таємною поліцією Саудівської Аравії.

Прокуратура США окремо встановила, що влада Саудівської Аравії незаконно отримувала конфіденційні дані про користувачів Twitter у період між 2014 і 2015 роками від двох таємних урядових агентів Саудівської Аравії, які працювали на компанію. Ці державні шпигуни з Twitter шукали людей, які публікували критичну або незручну інформацію про Саудівську Аравію та її королівську родину.

У цивільному позові стверджується, що близькосхідне королівство боролося з численними дисидентами, забезпечивши доступ до закритих даних Twitter через співробітників соцмережі. Інформація, надіслана владі Саудівської Аравії, включала імена, дати народження, ідентифікатори пристроїв, номери телефонів, IP-адреси та історії активності анонімних користувачів.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала, що жителька Саудівської Аравії за дописи в соцмережах отримала 45 років тюрми.