Законопроєкт щодо боротьби з кіберзлочинністю. Думка експерта
9 вересня 2020
9.09.2020

У Раді хочуть запровадити використання електронних доказів та зобов’язати провайдерів розкривати дані про діяльність користувача в інтернеті, повідомило інтернет-видання Економічна правда.

Проєкт закону щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю №4004 належить авторству нардепа "Слуги народу" Дениса Монастирського.

У документі йдеться про тимчасовий доступ до інформації з метою підвищення ефективності розслідувань, а також про співпрацю правоохоронців та провайдерів.

Згідно із запропонованим законом, оператори мають сприяти проведенню оперативно-розшукових заходів та недопущенню розголошення їх проведення.

До електронних доказів можуть належати текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо, голосові повідомлення тощо.

«В нашій країні, на жаль, подібний закон (якщо він буде прийнятий в такому вигляді або взагалі прийнятий) не поліпшить ситуацію в боротьбі з кіберзлочинністю. Принаймні досвідчені зловмисники вміють ховати свою діяльність в мережі і це не полегшить їх відстеження. А справами з дрібними та недосвідченими шахраями просто так ніхто не буде займатися, оскільки потерпілі, як правило, навіть не пишуть заяви», — прокоментував проєкт Павло Бєлоусов, експерт з питань цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна».

«Натомість такий закон відкриває двері до різних корупційних та маніпуляційних схем — стеження за конкурентами, опозиційними політиками, журналістами, громадськими діячами, збір компромату — знаходиш потрібного слідчого і за умовну суму отримуєш купу конфіденційної інформації. Тому ініціатива викликає багато сумнівів».

Наразі проєкт опрацьовується в комітеті.