Заборона російських соцмереж в Україні: секретар РНБО Данилюк заявив про необхідність дотримання санкцій
22 липня 2019
22.07.2019

Секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що державні органи мають забезпечувати дотримання санкцій щодо російських соцмереж в Україні до завершення терміну їх дії або скасування. Відповідне повідомлення на сайті РНБО з’явилося у понеділок, 22 липня 2019 року у зв’язку зі збільшенням кількості повідомлень про можливе скасування заборони.

РНБО

Скріншот: РНБО

У РНБО також пояснили механізми застосування, скасування, внесення змін і контролю за дотриманням санкцій. Відповідно до закону України “Про санкції” рішення про скасування, застосування, внесення змін до санкцій ухвалює РНБО на підставі пропозицій парламенту, президента, Кабміну, СБУ чи Нацбанку України.

Застосування санкцій та моніторинг їх ефективності залишається за Кабміном разом з СБУ та НБУ згідно з рішеннями РНБО.

Нагадаємо, в травні 2017 року, понад два роки тому п’ятий президент України Петро Порошенко підписав указ №133/2017 про введення в дію рішення РНБО про санкції проти низки російських компаній. Відповідно до указу провайдерам заборонялося надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет до сайтів групи «Mail.ru», «Яндекс», соціальних мереж «Вконтакте» та «Однокласники». Під санкції також потрапили компанія 1С, виробники антивірусного програмного забезпечення «Касперський» та «Dr. Web». Доступ до всіх сервісів “Яндексу” і Mail.ru заборонений на три роки.

Більше про те, з чого починалося блокування сайтів в Україні та чи ефективними є ці санкції читайте на нашому сайті.