За час карантину СБУ заблокувала понад 2 тисячі спільнот з фейками про COVID-19
21 квітня 2020
21.04.2020

Служба безпеки України з початку карантину заблокувала 2 тисячі спільнот у мережі, які поширювали дезінформацію про COVID-19. Загальна аудиторія цих спільнот складала 800 тисяч користувачів.

“Інформацію про 197 виявлених агітаторів СБУ спрямувала до Нацполіції. Половина порушників вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку”, — йдеться у повідомленні СБУ.

За інформацією відомства, 10 з 207 зловмисників працювали за завданням Росії у Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому. Стосовно них вже розпочаті кримінальні провадження за дії, спрямовані на посягання територіальній цілісності недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).

Раніше голова СБУ Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України пропозиції продовжити санкції проти російських соцмереж «Одноклассники» та «ВКонтакте» ще на 3 роки.