YouTube заблокував пропагандистський фільм «Україна — вічне сьогодення» на каналі RT за порушення авторських прав
18 листопада 2021
18.11.2021

Відеохостинг YouTube заблокував пропагандистський фільм «Україна — вічне сьогодення» на російському державному каналі RT за порушення авторських прав.

Про це повідомляє Детектор Медіа.

Стрічку «Україна — вічне сьогодення» YouTube заблокував після скарги юридичної компанії Law Net, яка представляє інтереси державного підприємства «Укркінохроніка».

За словами партнерки юридичної компанії Law Net, адвокатки Наталії Гнатюк, у фільмі «Україна — вічне сьогодення» використані кадри зі стрічки «Леонід Кравчук. Сила Позиції», авторські права на який належать «Укркінохроніці».

«Згідно договору-доручення, укладеного з державним підприємством "Укркінохроніка", яке є правовласником фільму "Леонід Кравчук. Сила Позиції", ми подали скаргу. У фільмі, який було заблоковано на RT, на російській та англомовній версії використовуються кадри з аудіовізуального твору, авторські права на який належать "Укркінохроніці". Саме порушення авторських прав було підставою для блокування, і YouTube це зробив», — повідомила адвокатка.

Наразі на розгляді ще одна скарга щодо YouTube-каналу Global Tree Pictures, де також розміщений пропагандистський фільм.

Як повідомляє Детектор Медіа, фільм «Україна — вічне сьогодення» (Ukraine — The Everlasting Present) зняла з нагоди 30-річчя Незалежності компанія Global 3 Pictures, яку засновував режисер та продюсер Ігор Лопатьонок. 1 листопада цей фільм з'явився на каналі документальних фільмів RT.

У стрічці Україну намагаються зобразити як державу, що не відбулася, акцентується увага на «несамостійності» української влади у всіх сферах життя.

Герої кіно — низка українських політиків, зокрема третій президент Віктор Ющенко, колишні керівники уряду Юрій Єхануров і Валерій Пустовойтенко, ексголова Верховної Ради Олександр Мороз. Також у фільмі з’явились нардеп «ОПЗЖ», колишній заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, проросійський блогер Анатолій Шарій, колишній міністр часів Віктора Януковича і ексдепутат парламенту Віктор Суслов, депутат парламенту Андрій Деркач, якого США визнали російським агентом.

Як повідомлялося раніше, Роскомнагляд вимагав відновлення каналів RT та погрожув заблокувати YouTube на території Росії.