YouTube заблокував низку ресурсів самопроголошених «ЛНР» і «ДНР»
7 лютого 2022
7.02.2022

4 лютого відеохостинг YouTube заблокував низку ресурсів самопроголошених республік «ЛНР» і «ДНР» через «порушення правил спільноти».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Блокування каналів

YouTube обмежив доступ зокрема до таких каналів самопроголошених республік:

  • Міністерства інформації та управління Народної міліції «ДНР»
  • агентства «Луганськінформцентр»
  • телерадіокомпанії «ЛНР»
  • пресслужби управління Народної міліції «ЛНР».

Під час спроби знайти відповідні канали зʼявляється напис: «Цей обліковий запис заблоковано через порушення правил спільноти».

Відповідь так званої влади «ДНР»

Так звана влада «ДНР» виступила з заявою, що планує надалі розповсюджувати інформацію через хостинг Rutube та «популярні на пострадянському просторі соцмережі». Видалення каналів назвали «зачисткою інформаційного простору».

«YouTube таким чином веде зачистку інформаційного поля від правдивої інформації про Донбас», — цитує УНІАН коментар сепаратистів для ТАСС.

Передісторія

Як повідомляє Радіо Свобода, США напередодні блокування каналів заявили, що Росія збирається використати фейкове відео з жертвами серед мирного російськомовного населення сходу України як привід для вторгнення. У відео начебто планували показати руйнування, загиблих людей, підставну українську військову техніку та турецькі безпілотники, які є на озброєнні України.

Видання The New York Times написало, що поширення відео мало на меті викликати обурення у російському суспільстві та звинуватити Україну в геноциді. Це могло б призвести до того, що лідери сепаратистів на сході України закликали Росію втрутитися.

«Здається, боротися зі США в американських соцмережах було не дуже гарною ідеєю», — написав у Facebook журналіст Денис Казанський.

Як повідомлялося раніше, YouTube у ніч з 3 на 4 лютого заблокував облікові записи телеканалів UkrLive та «Перший незалежний». Канали належать соратнику народного депутата від партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука Нестору Шуфричу.