Youtube заблокувала акаунт чернівецького телеканалу ТВА
3 лютого 2022
3.02.2022

Відеохостинг Youtube заблокував канал чернівецького телеканалу ТВА через три скарги, які надійшли від юридичної компанії «Law Net”. Заблокованим виявився 10-річний відеоархів каналу.

Про це повідомив директор телекомпанії Вадим Пелех для ІМІ.

За його словами, спершу скарга стосувалася використання в сюжеті 15-секундного фрагмента про Чорнобильську трагедію, правовласником якого, як з’ясувалося пізніше, виступає режисер Андрій Приймаченко.

«Ми поважаємо авторське право і повідомили, що видалимо сюжети з використанням цієї хроніки. Власне, так відразу й зробили. Між іншим, на виправлення ситуації дається три місяці. Однак справа цим не обмежилася. Представники Law Net знайшли інші сюжети 2006 та 2007 років, на які також надіслали скарги. Я зателефонував Law Net, щоб повідомити про виправлення ситуації. На що почув відповідь: «Можете нічого вже не видаляти. У нас готуються інші скарги. А за використання фрагментів маєте сплатити по 700 доларів», – розповів Вадим Пелех.

Йшлося про три фрагменти, тож загалом у телекомпанії ТВА вимагали 2800 доларів. Що, звісно, додав Пелех, не було кінцевою цифрою, оскільки юристи заявили про інші знайдені сюжети.

«Це чистий шантаж компанії, який не має стосунку до авторських прав! Чим вони відрізняються від вірусу, який блокує комп’ютер і обіцяє розблокування тільки після того, як скинеш на картку 300 доларів?» – зазначив директор ТВА.

Також він додав, що в новинних сюжетах телеканалу ТВА фрагменти, на які подала скарги Law Net, були подані не в комерційних цілях, а з інформаційною метою.

За словами Вадима Пелеха, саме 15-секундний фрагмент про Чорнобильську трагедію використав американський телеканал HBO в серіалі «Чорнобиль»: «Юристи Андрія Приймаченка намагалися судитися з HBO, але не отримали бажаного. Відтак вирішили відігратися на дрібних регіональних телекомпаніях».

Також Пелех розповів, що наразі працює тільки резервний ютуб-канал ТВА. Основний залишається заблокованим. Юристи каналу готують низку звернень до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та в Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова.

За словами Пелеха, через блокування 10-річного відеоархіву телеканалу ТВА для глядачів залишається втраченим величезний пласт сучасної інформаційної хроніки Чернівецької області. А це щоденні новинні випуски «Теми дня», сюжети про війну, пандемію, Революцію Гідності та про її героїв.

«Наші основні проєкти, такі як «17 хвилин правди», «Були на селі», «Мовний бар» та десятки інших, ми можемо поновити з нашого внутрішнього сервера. Але на це, звісно, потрібно немало часу. Єдине, що не можна відновити, – щоденні інформаційні сюжети за ці 10 років. А саме тут – великий пласт життєвих історій, вирішення нашими журналістами людських проблем та різні суспільно важливі теми у викладі ТВА», – додав Вадим Пелех.

Раніше ми розповідали, чи завжди блокування контенту є порушенням прав людини, як оцінити правомірність втручання з боку держави й модераторів та де пролягає межа між захистом прав інших та цензурою захищених висловлювань. Читайте у колонці Тетяни Авдєєвої, юристки з медійного права.