Як визначати російські пропагандистські Telegram-канали?
9 березня 2022
9.03.2022

Обмежена можливість блокування месенджера Telegram робить його популярним серед інформаційних військ, зокрема й російських пропагандистів. Розповідаємо, як визначати російські пропагандистські Telegram-канали та не вестися на фейкові новини.

Символ «Z»

Від початку війни проти України 24 лютого російські пропагандисти почали масово використовувати новостворені Telegram-канали із символом «Z» у назві у різних варіаціях.

Значну частину цих каналів наповнюють підрозділи інформаційно-психологічних операцій ЗС РФ, а окремі з них — російські військові кореспонденти.

Telegram також використовує російська розвідка для відслідковування техніки ЗСУ та корегування ракетно-артилерійського вогню прихильниками «русского мира».

Список російських пропагандистських Telegram-каналів

Центр протидії дезінформації поділився переліком пропагандистських каналів. Серед них «Легитимный», «Анатолий Шарий», Klymenko Time, «ОЛЬГА ШАРИЙ» та інші.

Як визначати фейкові новини?

Аби відрізнити достовірну інформацію від фейкової, варто звернути увагу на такі ознаки:

  • Відсутність джерел інформації або анонімні джерела.
  • Інформація, взята із соцмереж, з акаунтів, які не верифіковані.
  • Лінки на підозрілі або маловідомі джерела.
  • Інформація від організацій, які були помічені в поширенні неправдивих даних.
  • Дані соціологічних компаній, які не були активними в міжвиборчий період або були помічені у співпраці з політичними силами.
  • Недостовірні цитати (повністю вигадані цитати / неправильний переклад цитати).
  • Думки експертів анонімних організацій, представників структур, яких не існує та фахівців, які фінансуються зацікавленою стороною і просувають її точку зору.
  • Надмірна емоційність заголовку або тексту матеріалу.

Як скаржитися?

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони закликає українців повідомляти про російські канали та чати, що поширюють дезінформацію, особливо ті, у назві яких містяться інтерпретації використання символу «Z» («руZZкие», «время Z» тощо).

Надіслати інформацію про підозрілі Telegram-канали можна за допомогою ботів «STOP Russian War» та «StopRussiaChannel | MRIYA».

Раніше ми розповідали про те, як долучитися до кіберфронту України.