Як працює додаток “Дій вдома” та на що скаржаться користувачі
23 квітня 2020
23.04.2020

У середу, 22 квітня, уряд офіційно запровадив електронний контроль самоізоляції через сервіс “Дій вдома”. Функціонування сервісу та інформаційної системи епідеміологічного контролю за поширенням COVID-19 поклали на Міністерство цифрової трансформації та Службу безпеки України.

У постанові Кабінету міністрів від 22 квітня зазначається, що здійснювати обробку персональних даних дозволяється:

  • медпрацівникам закладів охорони здоров’я,
  • Центру громадського здоров’я,
  • державним установам епідеміологічного профілю Міністерства охорони здоров’я,
  • Міністерству цифрової трансформації,
  • органам з питань соціального захисту населення,
  • Національній поліції та Національній гвардії.

Під персональними даними мається на увазі прізвище, ім’я, по батькові особи, дата народження, місце самоізоляції, місце реєстрації, місце проживання особи, номер телефону, місце роботи, навчання.

Центр громадського здоров’я та державні установи епідеміологічного профілю МОЗ мають також доступ до коротких відомостей про стан здоров’я.

Контроль самоізоляції через “Дій вдома” починається після авторизації користувача у додатку. До моменту авторизації контроль за дотриманням умов обсервації та самоізоляції здійснює Нацполіція, Нацгвардія, держустанови епідеміологічного профілю МОЗ та органи місцевого самоврядування.

Контролюють самоізоляцію через додаток “Дій вдома», перевіряючи відповідність фотографії обличчя людини та чи геолокація смартфона в момент фотографування відповідає місцю реєстрації або перебування. Впродовж дня додаток нагадує через push-повідомлення робити повторно селфі. Якщо селфі або геолокація користувача не співпадають чи він проігнорує фотографування, працівники Нацполіції отримують повідомлення про порушення умов самоізоляції. Правоохоронці мають перевірити дотримання ізоляції, оскільки невикористання додатку не є підставою для штрафу.

Станом на 22 квітня у Play Market додаток завантажили понад 5 тисяч користувачів.

У коментарях, які користувачі залишають у Play Market, найбільше скаржаться, що у “Дій вдома” некоректно працює геолокація, сповіщення приходять беззвучно, відтак люди не встигають зробити селфі вчасно і отримують повідомлення про порушення. Користувачі також пишуть, що є проблеми з верифікацією фото, навіть якщо людина зробила його вдома, а екстрений телефон у додатку спрямовує до різних департаментів МОЗ, хоча там не можуть допомогти з проблемами, що пов’язані з додатком.

Міністерство цифрової трансформації ще не оприлюднило дані про те, скільки українців користується додатком "Дій вдома" для самоізоляції.

Експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов звертає увагу на те, що існує ризик, що правоохоронні органи будуть використовувати дані користувачів не лише для цілей передбачених у постанові уряду.

“Що з цими даними буде робити поліція та чи будуть вони використовуватися тільки для тих цілей, які позначені, ми не дізнаємося. В угоді (користувацька угода - ред.) зазначено, що з даними може відбуватися, а саме: збирання, реєстрація, накопичення, зберігання, адаптація, зміна, поновлення, використання і поширення (розповсюдження, реалізація, передача), знеособлення, знищення. Це може мати негативні наслідки”, — вважає Павло Бєлоусов.

Нагадаємо, 17 квітня Відділ охорони здоров'я виконавчого комітету Коростенської міської ради (Житомирська область) опублікував на своїй Facebook-сторінці список вулиць, де нібито мешкають хворі на коронавірус. Зазначається, що інформація взята з карти про розповсюдження COVID-19 у області, створеної Житомирською ОДА у сервісі Google Maps.