Як хакери координують атаки зі спецслужбами РФ,  та як видалити персональні дані з Google. Огляд «Інтернет свободи» за вересень 2022
7 жовтня 2022
7.10.2022

У новому огляді «Інтернет свободи» розповідаємо про таке: дослідники виявили зв'язки між хактивістами та російськими спецслужбами; влада Ірану частково блокує мережу на фоні нещодавніх масових протестів; Google запустив інструмент для видалення інформації з пошукової системи.

Масштабні кібератаки з боку російських хакерів розпочалися за півроку до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У межах щорічної конференції «Ялтинська європейська стратегія» міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що потужні кібернапади було зафіксовано ще у жовтні та листопаді 2021 року. Так хакери намагались зрозуміти, наскільки захищеними є українські інформаційні системи.

За рівнем доступності до інтернету Україна посіла 50 місце у світі. У порівнянні з минулим роком місце України в рейтингу компанії Surfshark знизилось на 3 позиції. 

На фоні масових протестів влада Ірану обмежує доступ до інтернету. У країні зафіксовано не лише збої у роботі мережі, але й проблеми з доступом до деяких соціальних мереж. Користувачі також повідомляють про труднощі з онлайн-підключенням на смартфонах. Раніше представники влади Ірану розглядали  запровадження певних обмежень щодо доступу в інтернет для нібито підвищення безпеки. Нагадаємо, що одним з рішень у випадку проблем з доступом до інтернету у будь-якій країні є браузер CENO від наших колег з eQualitie.

Експерти Google виявили тісну співпрацю між хактивістами та російськими спецслужбами. Дослідники компанії Mandiant, підрозділу Google, виявили чотири випадки, коли кібератаки, здійснені спецслужбами Росії, були скоординовані з активністю хактивістів. Докладніше у новині.

Як надіслати запит щодо видалення особистих даних у пошуковику Google? У травні 2022 року на конференції Google I/O компанія анонсувала новий інструмент для спрощення процесу видалення результатів пошуку, які містять контактну та іншу особисту інформацію. Зараз цей інструмент став доступним для всіх. Знайдіть інструкцію з оформлення запиту у нашому тексті.

Російській fashion-блогерці загрожує 6 років ув'язнення за ведення Instagram-сторінки. На думку прокурора у справі росіянки Вероніки Логінової, «дії по залученню користувачів у Instagram» та «розміщення матеріалів, в тому числі, рекламних» можуть розглядатись як форма участі у діяльності екстремістської організації. PS: проте нам нині переважно байдуже до блогерів з Росії.

Хакери Conti здійснили декілька кібератак на Україну, маскуючись під представників Нацполіції та Starlink. Про низку атак хакерського угрупування Conti, які відбувались з квітня по серпень 2022 року, розповіла компанія Google із посиланням на власну групу аналізу загроз. Докладніше у новині.

Читайте щоденні новини на тему цифрових прав та свободи інтернету на нашому сайті netfreedom.org.ua.