Володимир Зеленський продовжив санкції проти російських компаній
14 травня 2020
14.05.2020

Президент України Володимир Зеленський 14 травня 2020 року підписав указ про продовження санкцій проти російських компаній, ввівши в дію відповідне рішення Ради національної безпеки та оборони.

Президент продовжив санкції проти російських соціальних мереж та інтернет-сервісів ще на три роки.

Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря РНБО Олександра Данілова.

“Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", — йдеться в указі президента.

Указ вступає в дію з моменту його публікації. Відповідно до тексту, президент виключив із санкційних списків кілька десятків фізичних та юридичних осіб.

У РНБО зазначають, що цим рішенням, серед іншого, передбачається застосування обмежувальних заходів (санкцій) щодо російських соціальних мереж і інтернет-сервісів, зокрема "Mail.r", "ВКонтакте", "Одноклассники" та інших.

Своїм указом Зеленський прибрав із санкційного списку юридичних осіб 23 компанії, зокрема зняли обмеження з розробників програмних продуктів “Парус”.

Керівник програм нових медіа ГО “Інтерньюз-Україна” Віталій Мороз зазначає, що продовження санкцій проти російських компаній хоч і легітимне, але спосіб, у який це робиться, сумнівний.

“Продовження обмеження доступу до російських сайтів на основі сумнівного з правової точки зору указу Президента Зеленського показує небажання й невміння нової команди дотримуватися принципів правової держави. Зеленський пішов шляхом найлегшого спротиву, навіть якщо ціль санкцій – легітимна. Цього разу не очікую навіть поодиноких протестів користувачів, однак на країну чекає шквал критики з боку західних правозахисників. При цьому через три роки популярність російських сервісів впаде ще більше”, — зазначає Мороз.

Більше про те, яким має бути механізм блокування російських сайтів та що дала трирічна заборона, читайте у матеріалі.