Vodafone, ДТЕК та Ericsson анонсували старт проєкту «розумної» фабрики на базі технологій 5G в Україні
24 червня 2021
24.06.2021

Vodafone Україна спільно з ДТЕК та Ericsson оголосили про старт проєкту Smart Factory 5G на машинобудівному заводі «Корум Світло шахтаря» у Харкові, який виробляє гірничо-шахтне обладнання. В рамках проєкту компанії починають розбудову приватної технологічної мережі (Private Network) зв’язку 5G, в яку будуть інтегровані мобільні пристрої, виробниче обладнання, різноманітні керуючі пристрої та системи віддаленого і автоматизованого управління.

Про це повідомляє пресслужба Vodafone Україна.

Технологічна 5G-мережа Ericsson дасть можливість автоматизовувати виробничі процеси. Вперше в Україні буде протестовано дистанційне керування, діагностика обладнання і будівель за допомогою дронів і камери 360°. Крім оптимізації виробничих процесів, запуск рішень підвищить рівень промислової безпеки – багато операцій зможуть виконуватися віддалено, а своєчасний моніторинг – попереджати можливі аварійні ситуації.

«Сьогодні ми анонсуємо старт першого в Україні проєкту, який можна назвати проєктом з майбутнього. Це – Smart Factory 5G. Такий проєкт народився не випадково: в світі Vodafone – технологічний лідер і цей колосальний досвід ми залучаємо в Україну, разом з нашими партнерами запускаємо рішення, що поєднують передові технології: 5G, інтернет речей, великі дані, штучний інтелект. Ми починаємо з підприємства наших партнерів, компанії ДТЕК, яке носить символічну назву – «Корум Світло Шахтаря». Роботи з побудови Private Network на базі технології 5G вже йдуть повним ходом. Ми створюємо майданчик, де бізнес «наживо» зможе тестувати й на практиці використовувати можливості рішень на базі 5G. Наш проєкт є прикладом синергії провідних компаній – ДТЕК та Ericsson, ми разом працюємо над побудовою в Україні розумного виробництва», – коментує Ольга Устинова, генеральний директор Vodafone Україна.

«Одна з цілей ДТЕК, як відповідальної та надійної компанії – це трансформація після 2025 року в цифрове підприємство, де люди та технології злагоджено взаємодіють. Для цього була запущена спеціальна програма MODUS, що координує цифрову трансформацію всіх напрямків бізнесу ДТЕК, – коментує Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго. – Таким проєктом для нашого машинобудівного напрямку є перша в Україні Smart Factory 5G на заводі «Корум Світло шахтаря». З нею ми зможемо використовувати дрони для обстеження важкодоступних місць на підприємстві, поліпшити процес онлайн-здачі обладнання для клієнта. Це лише перші пілотні напрямки, насправді ми розуміємо, що можливості 5G набагато ширші. В перспективі ми плануємо ними скористатися та дистанційно отримувати дані з комбайнів, які працюють в шахтах, а також вести повний моніторинг роботи верстатів на заводі для оптимізації завантаження обладнання. Я впевнений, що цей проєкт стане початком масштабної індустріальної роботизації підприємств в Україні».

У проєкті буде впроваджене рішення Ericsson Dedicated Networks, яке включає ядро мережі Enterprise Core і систему радіодоступу з використанням Ericsson Radio Dot System.

Ericsson Radio Dot System – віртуалізоване рішення, що легко масштабується і може забезпечувати підключення до 50 000 абонентів. Завод «Корум Світло шахтаря» буде оснащений приватною мережею 5G та під’єднаний до загальної інфраструктури корпорації завдяки надійним каналам зв'язку Vodafone.

«У Ericsson ми фокусуємося на тому, що робимо найкраще – передові технології та інновації у телекомунікаціях. Власна мережа зв'язку 5G – важлива частина інфраструктури підприємства, що дозволяє вийти на якісно новий рівень управління виробництвом за рахунок автоматизації технологічних процесів. Ми раді бути технологічним партнером першого в Україні пілотного проєкту «розумної» фабрики на базі технологій 5G. Це перший крок у напрямку розвитку розумного виробництва в нашій країні. Успіх у таких проєктах залежить від ефективної та злагодженої роботи всіх учасників, і я радий, що ми будемо співпрацювати з такими компаніями-лідерами у своїх галузях», – коментує Олексій Турчин, віце-президент, голова напрямку ІТ та цифрових рішень в Ericsson, регіон Східна Європа та Центральна Азія.

Символічним стартом проєкту Smart Factory 5G в Україні стало підписання учасниками каски шахтаря. Підприємство «Корум Світло шахтаря» також долучилося до події завдяки відеовключенню. Фінальною частиною анонсу Smart Factory 5G став спеціалізований вебінар про можливості Dedicated Networks для бізнесу за участі начальника відділу планування та розвитку мережі радіодоступу Vodafone Костянтина Науменка, керівника напрямку з розвитку бізнесу цифрових сервісів Ericsson в Україні, Вірменії та Грузії Юрія Глущенка та ІТ директора ДТЕК Дмитра Осики.

Як повідомлялося раніше, шведський виробник телекомунікаційного обладнання Ericsson відкрив перший в Україні демоцентр 5G. Він розташований у київському офісі компанії та є «тестовою лабораторією».