«Вмикай камеру та скануй QR-код»: у Києві на білбордах рекламують проросійський анонімний Telegram-канал
5 липня 2021
5.07.2021

У Києві на білбордах рекламують анонімний проросійський Telegram-канал «НачШтабу». Один із таких розміщено неподалік приміщення українського Генштабу Збройних сил України.

Про це повідомляє Тексти.org.

Джерело: Тексти.org

У січні управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ офіційно повідомило, що Telegram-канали «НачШтабу» та «Черговий ООС» — це російські проєкти, які не мають жодного стосунку до Збройних Сил України.

Теlegram-канал «НачШтабу» позиціонується як майданчик, де українські військовослужбовці можуть поділитися тим, що «наболіло». У мережевих обговореннях подробиць військової служби можуть фігурувати дані про місця дислокації військових частин, чисельність та склад підрозділів, стан техніки, озброєння тощо. Саме ця інформація для противника «на вагу золота».

Для введення в оману користувачів, ці канали представлені як україномовні, проте вони не є українськими.

У 2018 році месенджер Telegram надав згоду надавати спецслужбам Росії за рішенням суду дані користувачів, які підозрюються у тероризмі. Ці дані включають не лише ІР-адреси, а й номери телефонів, доступ до повідомлень у чатах. І такі канали, як «НачШтабу» та «Черговий ООС», у месенджерах створюються російськими спецслужбами для поширення фейків про Збройні Сили України, збору інформації про них для подальшої дискредитації українських військовослужбовців та Збройних Сил України в цілому.

Як повідомлялося раніше, від початку роботи Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Служба безпеки України виявила та передала йому дані про понад 130 інцидентів дезінформації та інших інформаційних загроз проти України.