«Владі не потрібні медіа-проєкти з критичним поглядом»: російські видання «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про закриття
5 серпня 2021
5.08.2021

У Росії 5 липня 3 інтернет-видання, пов’язані з Михайлом Ходорковським, «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і правозахисний проєкт «Правозащита Открытки» оголосили про припинення роботи після блокування Роскомнаглядом їхніх сайтів.

4 серпня Роскомнагляд заблокував сайти «МБХ Медиа», «Открытые медиа» і сайт правозахисного проєкту «Правозащита Открытки» без офіційного повідомлення причин. За даними самих видань, вони внесені в особливий список Роскомнагляду як ресурси, що «поширюють заклики до масових безладів і екстремістської діяльності».

«Открытые медиа»

5 серпня про припинення роботи заявило інтернет-видання «Открытые медиа» «через великі ризики для співробітників проєкту».

«На жаль, владі не потрібні медіа-проєкти з критичним поглядом на те, що відбувається в країні, чим більше критики – тим коротше життя проєкту. Але ми хоча б спробували», – написали у заяві редакції.

У редакції «Открытые медиа» заявили, що за кілька годин до блокування отримали чотири листи від Роскомнагляду з вимогою видалити протиправну інформацію. При цьому регулятор не вказав посилання на матеріали.

Головний редактор «Открытые медиа» Юлія Ярош у коментарі «Медузі» відзначила, що зазвичай Роскомнагляд в своїх попередженнях вказує конкретну адресу матеріалу, до якого є претензії, а також період часу, за який його потрібно видалити.

«Зараз цього не було. Ми не розуміємо причини блокування. І поки не знаємо, що з цим робити. Будемо звертатися в Роскомнагляд. Але скоріше за все, це щось дуже серйозне. Мабуть, мова не йде про те, що ми видалимо якусь новину і нас розблокують», – розповіла Юлія Ярош.

«МБХ Медиа»

5 серпня про закриття також повідомила головний редактор «МБХ Медиа» Вероніка Куцилло.

«Держава - точніше, ті люди, які вважають себе державою - зробили все, щоб у Росії щодня ставало все менше вільних медіа, все менше і менше незалежних ЗМІ. І просто менше свободи. Країна стрімко потрапляє в якусь неймовірну феодальну темряву. Блокування наших і ще кількох проектів, звинувачення нас у ′′ зв ' язках ′′ з міфічними ′′ небажаними організаціями ′′ - це ще один крок у цій подорожі, не перший і на жаль не останній. І цього разу ризики занадто великі - не тільки для журналістів, які працювали над ресурсом, а й для будь-яких людей, які вподобали наш контент і вирішили поділитися ним з іншими. Держава, яка перетворилася на дракона більш лячно, ніж Шварцев може жувати будь-кого з них. Я не готовий ставити під загрозу свободу та життя інших людей. Михайло Ходорковський - теж. Медіапроект МБХ закривається», — написала Вероніка Куцилло у своєму Facebook-дописі.

Вероніка Куцилло повідомила «Медузі», що за два тижні до блокування редакція отримала останнє офіційне попередження від Роскомнагляду через новину, опубліковану в грудні 2020 року.

«Вона стосувалася самогубства і попередження було пов'язано з описом способу суїциду. Ми все виправили», – сказала головний редактор «МБХ Медиа».

Вероніка Куцилло також зазначила, що в 2018 році Роскомнагляд заблокував сайт mbk.media, але потім його розблокував.

«Зараз ніякі формальні причини блокування сайту mbk-news.appspot.com на території РФ мені як головному редактору не відомі, ніяких вимог і попереджень нам не надходило, очевидно що зараз просто зачищають поле незалежних медіа», – повідомила Вероніка Куцилло.

«Правозащита Открытки»

Про припинення роботи правозахисного проєкту «Правозащита Открытки», який також пов’язаний з Ходорковським, повідомила юрист Анастасія Буракова.

Михайло Ходорковський розкритикував рішення про блокування Роскомнагляду інтернет-ресурсів, заявивши: «Що і хто насправді повинен собі заблокувати, ви і так добре знаєте», а згодом у своєму Telegram-каналі повідомив про закриття заблокованих ресурсів.

«Озвучена причина «зв'язок з небажаними організаціями» (а насправді — зі мною — громадянином Росії) вказує на високий рівнень особистого ризику для журналістів. У зв'язку з цим я погодив редакціям закриття проєктів в Росії. ... Політичні репресії, ліквідація інституту незалежного суду і виборів, затикання рота правозахисникам і журналістам, показують повернення путінського режиму і Путіна особисто до застарілої радянської моделі з поправкою на його персональну жадібність і жадібність його оточення», — написав Михайло Ходорковський.

Як повідомлялося раніше, 30 липня Таганський районний суд ухвалив рішення про блокування сайту розслідувального центру «Досье» на території РФ.

Офіційна причина блокування сайту центру невідома. На думку представників «Досье», суд обмежив доступ до ресурсу через опубліковані розслідування щодо діяльності чиновників Російської Федерації та Федеральної служби безпеки. Зокрема через оприлюднені уривки розмов генерала ФСБ Івана Ткачева у матеріалі «Справа Шестуна», сторінку з яким 29 липня Генпрокуратура внесла до Реєстру заборонених сайтів.