Вільний інтернет в часи загроз. В Києві розпочався адвокаційний проект з метою покращення законодавства
19 квітня 2019
19.04.2019

У четвер, 18 квітня, відбулася перша робоча зустріч в рамках адвокаційного проекту «Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень». Участь у першій робочій зустрічі взяли представники з Інституту розвитку регіональної преси, Інституту масової інформації, Stopfake, ЦЕДЕМ, IMS, Лабораторії цифрової безпеки, Hostmaster та інших організацій, а також медіа-юристи та експерти з питань приватності та інформаційної безпеки.

Перша робоча зустріч стейкхолдерів з інформаційної безпеки та свободи інтернету

Зустріч розпочав Віталій Мороз, керівник програм нових медіа ГО “Інтерньюз-Україна” тезою про те, що у суспільстві є запит на покращення законодавства.

“Законодавчі акти останніх кількох років, які стосувалися функціонування мережі Інтернет не витримували критики громадянського суспільства. Крім того, нам потрібно будувати містки між тими, хто приймає рішення. Ми бачимо, що існує проблема нерозуміння стейкхолдерів між собою, оскільки сторони виходять з різних засадничих ідей: якщо громадянське суспільство у першу чергу переймається проблемами захисту прав людини, то дискурс урядовців більш безпековий”, — зазначив Мороз.

В ході дискусії учасники дебатували, на якому рівні обговорювати питання правовідносин в мережі: національному чи наднаціональному, адже інтернет виходить за межі держави. А також чи слід оновлювати нинішнє законодавство, чи писати нові законопроекти, при цьому, як уникнути “законодавчого спаму”, на що вже не перший рік скаржаться в апараті Верховної Ради.

Частина учасників зустрічі наголосила, що одне з ключових питань правовідносин в мережі – це механізми фіксацій дій в онлайні, тому що й досі для доказів в судах сторони приносять ноутбуки, аби показати з екрану вебсайт та зафіксувати порушення.

Важливою проблемою експерти називають встановлення дієвої відповідальності за правопорушення в мережі, оскільки наразі немає статистики кіберзлочинів, а кількість органів, які мають регулювати ці питання за різними оцінками є від 7 до 14.

Наступний крок в рамках проекту – перша робоча зустріч групи урядовців, що відбудеться 25 квітня 2019 року. До обговорення долучаться представники ключових міністерств та державних інституцій, що здійснюють політику в сфері інформаційного простору та телекомунікацій.

Проект “Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень” ГО “Інтерньюз-Україна” у партнерстві з УФБС розпочала у квітні 2019 року. Проект має на меті покращити якість розробки нових законодавчих ініціатив в Україні у тематиках інтернету та інформаційного простору.

Детальніше про проект читайте на сайті netfreedom.org.ua.

Проект «Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень» реалізується ГО «Інтерньюз-Україна” , що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) через американську неурядову організацію «Counterpart International, Inc».