Верифіковані Twitter-акаунти активно поширювали дезінформацію про неминучий ядерний удар
8 травня 2023
8.05.2023

Приводом до цих потоків фейків став удар безпілотників по Кремлю.

Про це повідомляє Vice.

Декілька облікових записів у Twitter і YouTube після удару безпілотників по Кремлю активно поширювали дезінформацію про посилення ядерної загрози. Вони стверджували, що російські військові літаки, озброєні ядерними вантажами, попрямували на Київ.

Відверта брехня та маніпуляції про війну в Україні стало звичайним явищем у соціальних мережах. Проте ситуація значно погіршилась через послаблену політику модерації Twitter та нову верифікаційну систему акаунтів у Twitter.

Акаунти з верифікаційними помітками минулого тижня особливо активно поширювали чутки про те, що Росія готує ядерну відповідь через кілька годин після того, як два безпілотники вибухнули над Кремлем. До прикладу, верифікований обліковий запис DEFCONWarningSystem писав: «Наразі ми оцінюємо чутки про переміщення ядерної зброї в Росії. Будь ласка, пам’ятайте, що це лише чутки, які на даний момент не підтверджені».

Автори акаунту DEFCONWarningSystem називають себе «приватною розвідувальною організацією, яка аналізує загрозу ядерної війни з 1984 року та попереджує про це громадськість». Назва профілю використовує назву системи оповіщення про стан готовності оборони (DEFCON), яку використовує американська влада.

Згодом в профілі з’явилась інформація про те, що обліковий запис «не пов’язаний з жодною державною установою та не поширює дані будь-якого військового підрозділу».

Це був не єдиний акаунт, який поширював чутки про ядерну загрозу після атаки на Кремль. OSINTdefender, інший верифікований обліковий запис у Twitter, також стверджував про переміщення ядерної зброї, проте, додаючи, що повідомлення «непідтверджені»: «Ми маємо непідтверджені повідомлення про те, що російські стратегічні ядерні сили сьогодні переведено в стан підвищеної бойової готовності, а авіаційна ядерна та звичайна зброя готується на кількох базах у Західній Росії, включаючи авіабазу Енгельс у Саратовській області та авіабазу Шайковка. в Калузькій області, на яких знаходяться стратегічні бомбардувальники Ту-160, Ту-95МС і Ту-22М3», – йдеться в повідомленні.

Ці історії підкреслюють одну з глобальних проблем нової політики верифікації Twitter. Люди можуть придбати купити верифікаційну помітку за $8 на місяць і потрапити у топ рекомендацій, не дивлячись на те, що такі профілі можуть поширювати відверті фейки.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про те, як у Twitter активно збільшують число підписників пропагандистські канали.