«Верховний суд» Facebook: чи принесе він правосуддя у соцмережу
1 березня 2021
1.03.2021

У жовтні 2020 року почала функціонувати незалежна Наглядова рада, яка регулює рішення Facebook щодо модерації контента з метою зменшити кількість hate speech та насилля у Facebook та Instagram. «Інтернет Свобода» розбиралася, як працює та наскільки правомірними є рішення ради.

З чого все починалося?

Facebook атакували онлайн тролі під час президентських виборів у США 2016 року, користувачі поширювали пропаганду про геноцид рохінджа. Сама соцмережа продовжує просувати фейки про коронавірус, бо отримує від цього прибуток.

Проте у 2018 році ініціативу Нойа Фельдмана створити окремий орган регулювання контенту на корпоративній раді Facebook не підтримали. Проєкт запустили після одноосібного рішення Марка Цукерберга.

До «Верховного суду» вже були спроби залучити незалежних експертів та користувачів для коригування політики та контенту Facebook, як-от «референдум користувачів», який діяв з 2009 по 2012 рік. Його заснували як відповідь на критику користувачів щодо змін у політиці соцмережі, коли Facebook мав зберігати дані навіть після видалення облікового допису. «Референдум» дозволяв людям голосувати за чи проти певних змін у правилах соцмережі. Якщо рішення набирало 30% голосів або більше, воно мало бути фінальним. Спроби встановити демократію у Facebook не були вдалими через те, що у голосуванні брали участь лише близько 0.038% користувачів — аби проголосувати, люди мали переглянути велику кількість документів.

Як працюватиме Наглядова рада?

Згідно з Facebook, «Верховний суд» має окремий трастовий фонд та є незалежним від соцмережі.

Структура управління Наглядової ради, джерело: Facebook

До складу Наглядової ради входитиме 40 осіб, яких призначатимуть на 3 роки. Кожен член ради зможе перебувати на своїй посаді не більше 9 років.

Як повідомляє журналістка Кейт Клонік, яка спостерігала за створенням ради за згоди Facebook, Дональд Трамп критикував затверджених членів «Верховного суду». Зокрема, під час виборів членів управління республіканці висували свої пропозиції щодо його складу, що включали й дітей колишнього президента. Проте Facebook склад ради не змінив.

Рада розглядатиме лише суперечливі та складні випадки, які стосуються порушень прав людини та є потенційно небезпечними. Одним із таких кейсів стало видалення допису з мовою ненависті та токсичними хештегами щодо азербайджанців, який розмістили під час збройного конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Над кожним питанням працюватиме група з пʼяти експертів. Якщо їхнє рішення схвалять інші члени ради, то воно вважатиметься обовʼязковим до виконання.

«Консультанти, які не перебували в компанії, хотіли, щоб у Наглядової ради було якомога більше повноважень, щоб вона могла регулювати всю політику Facebook. Співробітники ж хвилювалися, що Наглядова рада може прийняти рішення, яке зашкодить компанії, наприклад, заборонить стрічку новин Facebook», — повідомляє Бабель.

Перші рішення та їхня правомірність

За час існування Наглядова рада розглянула 7 випадків щодо контенту, який видалив Facebook через порушення політики поширення мови ненависті, дезінформації та зображень оголеного тіла.

Проте, за словами Евелін Дуек, лектрорки з онлайн мовлення у Гарвардській школі права, хоч Facebook зробив усе можливе, аби відокремити раду від себе, якщо соцмережа все-таки буде проти певного рішення та проігнорує його, управління може бути не в змозі на це вплинути.

На думку Дафні Келлер, голови управління регуляторної платформи у Стенфордському центрі кібербезпеки, завдання ради не розв’язання контраверсійних проблем, а комунікація того, наскільки непростими є рішення для Facebook, що може змінити ставлення до соціальних платформ та модерації контенту загалом.

23 січня «Верховний суд» Facebook отримав запит щодо правомірності довічного блокування колишнього президента США Дональда Трампа, який Наглядова рада почала розглядати ще у січні. Через те, що він отримав понад 9000 коментарів, період для розгляду справи продовжили (за правилами ради, зазвичай користувачі можуть висловлювати свою думку протягом тижня). Представники ради відмовилися коментувати цю ситуацію до остаточного рішення.

«Це точно великий експеримент. І це точно не так масштабно, як усі хотіли б, але на мою думку, є спосіб цього досягнути», — вважає засновник Facebook Марк Цукерберг.