Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт про податкові умови в «Дія City»
2 червня 2021
2.06.2021

2 червня Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт №5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Про це повідомляє ZN.ua.

Метою законопроєкту є формування в Україні передової цифрової економіки протягом найближчих років та зростання частки високотехнологічних продуктів та послуг у загальному ВВП країни до 10%.

Проєкт закону передбачає запровадження спецрежиму оподаткування резидентів «Дія City» – ІТ компаній, які відповідатимуть передбаченим законом «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам та будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме уповноважений орган. Також документ запроваджує спецрежим оподаткування окремих доходів працівників резидентів «Дія City» та залучених ними гіг-спеціалістів.

Зокрема, спецрежим оподаткування резидентів «Дія City» дає їм можливість перейти на оподаткування податком на прибуток підприємств за ставкою 9%. Також законопроєкт дозволяє резидентам оподатковувати лише низки операцій, таких як, зокрема:

  • виплати відсотків на користь нерезидентів – пов’язаних осіб, або нерезидентів, зареєстрованих в державах, що є «низькоподатковими» юрисдикціями;
  • надання фіндопомоги не платнику податку, яка не підлягає поверненню, або пов’язаній фізичній особі нерезиденту незалежно від наявності умови про повернення, або пов’язаній юридичній особі, яка залишається неповернутою протягом 12 календарних місяців (крім окремих випадків);
  • безкоштовне надання майна не платнику податку (крім окремих випадків);
  • виплати у зв’язку із вкладенням в об’єкти інвестицій, що перебувають за межами території України, придбання майна, робіт, послуг у неплатника податку – нерезидента, та/або передача майна, робіт, послуг неплатнику податку – нерезиденту (якщо розрахунки чи постачання майна, робіт, послуг за відповідними операціями не здійснено у 360-денний чи інший строк відповідно до законодавства);
  • виплата роялті в сумах перевищення ліміту та в інших окремих випадках.

Також спецрежим оподаткування окремих доходів працівників та гіг-спеціалістів резидентів «Дія City» передбачає податок з доходів фізичних осіб 5%, зарплати працівників резидентів, винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, укладеними з резидентами «Дія City», авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Крім того, передбачена сплата єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі: мінімального страхового внеску – для працівників резидентів «Дія City», 22% від визначеного з урахуванням положень гіг-контракту розміру бази нарахування єдиного внеску, однак не більше максимальної та не менше мінімальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої законом – для гіг-спеціалістів резидента «Дія City».

Як повідомлялося раніше, у Верховній Раді зареєстрували проєкт Закону №5376 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Документ має стати правовою основою запуску податкової системи для розвитку IT-галузі в «Дія City».