Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про електронні комунікації
18 червня 2020
18.06.2020

16 червня народні депутати ухвалили в першому читанні проєкт Закону про електронні комунікації (№3014). Законопроект більшості підтримали дві фракції — “Слуга народу” та “Європейська Солідарність».

Автори законопроекту пояснюють, що діюче законодавство у сфері електронних комунікацій застаріло та не відповідає сучасним потребам для розвитку сфери.

В документі прописані повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій, а також права, обов'язки та відповідальності надавачів та користувачів електронними комунікаційними послугами.

Законопроект також визначаються основні принципи діяльності та повноваження регуляторного органа у сферах електронних комунікацій, а також повноваження Кабінету Міністрів України, центрального органу виконавчої влади у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектру.

У документі пропонується впровадження повідомного принцип реєстрації суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій, консультації з учасниками ринку з питань, що стосуються їхніх інтереси, і передбачається можливість подавати документи до регулятора у електронному вигляді.

Цим документом описуються відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації та особливості припинення діяльності постачальників електронних комунікаційних послуг.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №2655 про хмарні послуги. Документ вводить в законодавче поле поняття “хмарні послуги” та прописує відносини між їх постачальниками та користувачами, зокрема державними органами влади та місцевим самоврядуванням.