В ЄС попередили Ілона Маска, що не допустять російської пропаганди у Twitter
5 грудня 2022
5.12.2022

Єврокомісія не виключає, що якщо сервіс мікроблогінгу Twitter не боротиметься з російською пропагандою, його заблокують на території Євросоюзу. Таку заяву зробив єврокомісар з цифрової політики Тьєррі Бретон.

Про це повідомляє Financial Times.

Бретон повідомив про це Ілону Маску під час відеодзвінка. Одночасно з цим єврочиновник підкреслив, що сервіс повинен притримуватися набору правил, які стосуються модерації контенту, обережно поводитися із заблокованими раніше користувачами, обмежувати дезінформацію й дотримуватися нових європейських законів, до прикладу, Digital Services Act. В протилежному випадку сервісу загрожує штраф, сума якого може становити до 6% від її світового обороту. Не виключається й блокування сервісу на території ЄС.

Брентон озвучив іще одну вимогу – добровільний незалежний аудит Twitter протягом, який має бути проведений до наступного року.

Претензії до Twitter озвучила іще одна європейська чиновниця - віцепрезидентка Європейської комісії Вєра Юрова, у сферу діяльності якої входять зусилля з боротьби з дезінформацією в інтернеті. Вона підкреслила, що єврокомісія уважно слідкуватиме за сервісом Twitter, і, в першу чергу, за тим, щоб скорочення персоналу, якими так ретельно зайнятий Ілон Маск, не завадили сервісу у боротьбі з фейками та викоріненні пропаганди про війну в Україні.

«Протистояти пропаганді означає видаляти її фрагменти та дезінформацію. Якщо ви цього не робите, ви активно підтримуєте війну», - відзначила Юрова.

«Якщо сервіс активно використовується російською пропагандою, то ви, ймовірно, порушуєте санкції, адже ви не можете поширювати контент від таких заборонених медіа як Russia Today і Sputnik», — додала Юрова.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала, як верховний комісар ООН з прав людини закликав Ілона Маска «переконатись, що права людини займають центральне місце в управлінні Twitter».