В Україні створять незалежний регулятор у сфері е-комунікацій. Які повноваження він матиме?
11 лютого 2022
11.02.2022

10 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку України», який ухвалила Верховна Рада України 16 грудня 2021 року.

Про це повідомляє прес-офіс Міністерства та Комітету цифрової трансформації України.

Документ має на меті забезпечення незалежності та адміністративної спроможності регулятора. Зокрема підписаний законопроєкт №6055 передбачає:

  • Створення в Україні незалежного регулятора у сфері е-комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку.
  • Прозору процедуру відбору членів регуляторного органу.
  • Чинні члени регулятора продовжуватимуть виконувати обов’язки до закінчення терміну, після чого відбудеться конкурс.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, буде:

  • визначати населені пункти без фіксованого інтернету, мобільного зв’язку та моніторити надання таких послуг;
  • здійснювати державний нагляд за діяльністю операторів/провайдерів та надавачів поштових послуг;
  • здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами та операторами/провайдерами, а також позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури;
  • накладати регуляторні зобов'язання на постачальників електронних комунікаційних послуг зі значним ринковим впливом;
  • застосовувати адміністративно-господарські санкції.

«Підписання Президентом цього закону — ще один важливий крок на шляху до інтеграції та входження нашої країни до Єдиного цифрового ринку ЄС, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг», — пишуть на сайті Мінцифри.

Єдиний цифровий ринок з ЄС має надати Україні нові можливості доступу до онлайфн-ринків та е-послуг країн ЄС, спростити приєднання до єдиних правил для вільного транскордонного поширення онлайн-послуг та платежів тощо.

Закон закладає фундамент для початку належного функціонування з 2022 року Закону України «Про електронні комунікації», виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію у даній сфері та інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Раніше ми розповідали про 6 послуг «Дії», які з’явилися у 2022 році.