В Україні створили базу російських пропагандистів
5 липня 2022
5.07.2022

Волонтерська ініціатива з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» разом з компанією YouControl створила базу російських пропагандистів та публічних осіб, що підтримували повномасштабну війну проти України та поширювали антиукраїнські наративи протягом останніх восьми років.

Хто увійшов до бази

«У цій версії бази ми акцентувалися на тих, хто формує інформаціне прокремлівське поле. У наступних версіях бази буде додана також категорія “Ідеологи “руского міра” та “Езотерики”»,зазначили засновники ресурсу.

Станом на 5 липня 2022 року до бази увійшли 1800 осіб. Інформацію про цих людей можна знайти у відповідних категоріях:

  1. ЗМІ — 628.
  2. Письменники — 516.
  3. Музика — 145.
  4. Експерти — 135.
  5. Кіно та телебачення — 74.
  6. Політика — 62.
  7. Блогери — 59.
  8. Воєнкори — 48.
  9. Спорт — 37.
  10. Молодіжна пропаганда — 32.
  11. Науковці — 19.
  12. Інше — 17.
  13. Театр — 16.
  14. Церква — 9.
  15. Армія — 3.

Більшість осіб, представлених у базі, — росіяни, а також декілька білоруських журналістів, представників ОРДЛО та колаборантів з Криму. Їх об’єднує участь у формуванні та/чи поширенні російської пропаганди.

Також до бази увійшли деякі громадяни України, що наразі проживають в РФ та є колаборантами різних часів: Ілля Кива, Олександр Мащенко, Дмитро Видрін. Їх внесено до бази з урахуванням їх фактичного проживання в країні-агресорі та активної участі у формуванні антиукраїнської та антизахідної риторики.

Подальше наповнення бази передбачає включення більшого кола працівників державних білоруських ЗМІ, провладних білоруських блогерів та «експертів», а також співробітників медіа тимчасово окупованих українських територій.

Це такі категорії осіб: співробітники пропагандистських медіа, співаки, актори, учасники прокремлівських ток-шоу, журналісти, воєнкори, політики, спортсмени та інші представники публічного простору РФ, що підтримали війну проти України та/або просували інші наративи прокремлівської пропаганди.

Детально про критерії, за якими створювали базу, можна прочитати за посиланням.

Розширення переліку «кандидатів на санкції»

Наразі базу передали у Національне агентство з питань запобігання корупції, яке на запит Міністерства закордонних справ аналізує, на яких осіб міжнародним партнерам варто накласти санкції через їхню фактичну участь в організації війни.

Ця база розширить уже існуючий перелік «кандидатів на санкції», якими уже стали 15,5 тис. фізичних та 3,7 тис. юридичних осіб. Зокрема це:

  • російські та білоруські урядовці й депутати, військові, силовики, судді, олігархи, політики тощо;
  • деякі громадяни України, що зараз проживають в РФ та займаються колаборантською діяльністю.

У створенні бази брали участь понад 30 волонтерів. Перелік пропагандистів доповнюватимуть щокварталу.

База стала частиною міжнародної системи RuAssets.com від YouControl. Платформа акумулює інформацію про понад 150 000 людей та 10 000 різних організацій. Зокрема, військових терористів, держзрадників, учасників санкційних списків, компанії, які ще не вийшли з російського ринку та інших.

Як повідомлялося раніше, в Україні створили проєкт «Книга катів українського народу», що збирає та оприлюднює дані про воєнні злочини РФ в Україні та тих, хто їх скоїв.