Уряди мають гарантувати громадянам свободу мирних зібрань в інтернеті — ООН
3 серпня 2020
3.08.2020

Спеціальний доповідач ООН з прав на свободу мирних зібрань та асоціацій визнав, що право на свободу мирних зібрань розповсюджується і в мережі, а уряди повинні сприяти реалізації цього права, включно з активністю онлайн, а не забороняти, обмежувати чи блокувати без вагомих підстав. Про це повідомляється на сайті Комітету з прав людини ООН.

"Це особливо актуально під час пандемії COVID-19, коли стільки мирних зібрань перемістилося в інтернеті. Я закликаю держави захищати мирні збори як в інтернеті, так і офлайн", — заявив спецдоповідач ООН Клемент Ньялетсоссі Вуль.

У роз’ясненні про свободу мирних зібрань, в тому числі в мережі, наголошується, що уряди не мають права збирати персональні дані для залякування учасників зібрань. Уряди також не повинні блокувати інтернет-мережі чи закривати будь-які веб-сайти, які використовуються для організації чи проведення мирних зібрань.

Зазначається, що роз’яснення Комітету буде важливою рекомендацією для суддів у національних та регіональних судах у всьому світі, оскільки тепер воно є частиною так званого “м’якого права”, яке має рекомендаційний характер.

Комітет з прав людини ООН стежить за дотриманням Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і публікує роз’яснення до 21 статті вперше.

Раніше Організація об’єднаних націй оголосила про запуск ініціативи з протидії дезінформації про COVID-19 — Verified (Перевірено).