«Укрінформ», «Громадське радіо» та ще 25 сайтів: у Криму провайдери продовжують блокувати українські вебресурси
5 квітня 2021
5.04.2021

У Криму щонайменше 12 провайдерів повністю блокують доступ до 27 українських сайтів, серед яких 22 — це українські онлайн-медіа. Такі дані показують результати моніторингу Кримської правозахисної групи проведеного у лютому-березні 2021 року.

Про це повідомляється на сайті Кримської правозахисної групи.

Згідно з результатами дослідження у Криму повністю блокують доступ до сайтів таких українських медіа: «Укрінформ», «Цензор.нет», QHA, «След.нет», «Інформаційний опір», UAinfo, Blackseanews, «112 телеканал», «Апостроф», «Главком», «Главное», «Громадське радіо», Центр журналістських розслідувань, «Подробиці», «Стрічка», «ТонеТо», ТСН, «Депо», «Українська правда», «РБК-Україна», «Дзеркало тижня», «Херсон Daily».

Також заблоковані сайти LinkedIn, Меджлісу кримськотатарського народу, «Свідків Єгови», організації «Хізб ут-Тахрір» та сайт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

У порівнянні з результатами моніторингу у листопаді-грудні 2020 року у списку заблокованих українських медіа 2021 року не відзначено інтернет-видання «Лівий берег», що входив до списку попереднього моніторингу.

Доступ до українських медіа блокують у 12 кримських населених пунктах 12 провайдерів, серед яких Белнет (Білогірськ), SevStar (Севастополь), Фарлайн (Сімферополь), ЯлтаНет (Ялта), SkyLine (Красноперекопський район), Гигабайт (Бахчисарай), Керчьнет (Керч), Джанкой-онлайн (Джанкой), Давыдов.нет (Кіровське), Сиваш.нет (Красноперекопськ), Комфорт 21 век (Леніно), Крэлком (Совєтське).

«Постійне блокування провідних українських незалежних онлайн-медіа на території окупованого Криму порушує право жителів півострова на доступ до інформації. В даний час безперешкодна робота професійних незалежних медіа, які регулярно інформують людей про ситуацію з поширенням пандемії COVID-19, життєво необхідна українському суспільству, включаючи жителів окупованих територій», – пояснили в Кримській правозахисній групі.

Як повідомлялося раніше, у грудні результати моніторингу Кримської правозахисної групи показали що у Криму понад 11 провайдерів у 8 містах заблокували українські онлайн-медіа. Зокрема, не доступні 20 українських видань та заблоковані сайти LinkedIn, Меджлісу кримськотатарського народу, «Свідків Єгови», організації «Хізб ут-Тахрір» та сайт Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. У дев'яти з одинадцяти провайдерів також були недоступні ще 5 українських сайтів — «Главком», «5 канал», «112 канал», «Депо». Сайт АРК та міста Севастополя недоступний в одного провайдера з одинадцяти.