Українці отримують новини з соцмедіа й не вважають проблемою фейки
1 грудня 2022
1.12.2022

Основними джерелами отримання новин для українців є соціальні медіа й новинні сайти. Проте зараз пересічний громадянин вибирає декілька джерел для побудови своєї інформаційної картинки дня.

Такі дані представлені в цьорічному опитуванні USAID / Internews «Українські медіа, ставлення та довіра у 2022році».

Соціальні мережі та онлайн-медіа є джерелом новин для понад 70% українців. А майже половина (49%) використовують для аналізу новин відразу декілька видів медій, до прикладу, соціальні платформи й новинні сайти. У віковому співвідношенні соціальні мережі використовують, в основному, користувачі віком від 18 до 35 років, новинні сайти вибирають люди у віці від 35 до 45 років, а ті, хто старше 46 років, здебільшого дивляться телебачення. Серед останніх основним джерелом новин є телемарафон «Єдині новини». Причому йому довіряють 84% опитаних.

Якщо у 2015 році телебачення для отримання новин використовували 36% респондентів, то у 2022 році їх число впало до 85%.

Найпопулярнішими сайтами для отримання новин, після агрегаторів на кшалт Google та ukr.net, стали 1+1 / ТСН, УНІАН та Українська правда.

Цікавою зміною цьогорічного дослідження стало зростання популярності регіональних медій – 55% респондентів, що читають новини, послуговуються саме цим джерелом інформації. Так само зріс інтерес до місцевого телебачення - з 27% у 2021 році до 44% у 2022 році,

Якщо минулого року сервісом Telegram користувалось близько 20% опитаних, то цього року аудиторія цього месенджеру наблизилась до 60%. До п’ятірки найпопулярніших Telegram-каналів увійшли «Труха Україна», «УНІАН – новини України», «ТСН новини», «Украина сейчас», «Лачен пише».

Серед респондентів цього опитування зросла довіра до онлайн-медіа та телебачення. Окрім родини та друзів, учасники опитування довіряють Генеральному штабу й Міністерству оборони (79%) та Офісу Президента (73%).

83% українців знають про існування фейків. Якщо до війни люди здебільшого послуговувалися 1-2 джерелами новин, то зараз вони використовують від 3 до 5 новин, і роблять це, в тому числі, з метою перевірки дезінформації. При цьому 63% українців не вважають фейки серйозною проблемою. Лише 27% повідомили, що вони знайомі з сервісами перевірки контенту на правдивість, проте 73% тих, хто про них знає, на жаль, їх не використовує.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про дослідження Київського міжнародного інституту соціології у звіті «Демократія, права і свободи громадян та медіаспоживання в умовах війни» про те, як змінилось медіаспоживання в часи війни.