Україна зайняла 59 місце у світі за рівнем свободи інтернету
19 жовтня 2022
19.10.2022

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року підірвало свободу інтернету в Україні. Проте загалом Україна по показнику свободи інтернету була названа «частково вільною».

Про це сказано у звіті про свободу в інтернеті правозахисної організації Freedom House.

Українська інтернет-інфраструктура зазнала серйозної шкоди під час вторгнення російських військ. Натомість уряд, оператори зв’язку та інтернет-провайдери вклали значні ресурси, щоб забезпечити онлайн-доступ для користувачів. Проблемою доступу до інтернету на окупованих територіях стало те, що в містах окупаційна влада перенаправляла онлайн-з’єднання через російські мережі. Це означало для пересічних користувачів обмеження щодо контенту та доступу до сервісів, які діють у Росії.

Не меншою проблемою для України стали агресивні кампанії з дезінформації, переважно з Росії та Білорусі. Після початку вторгнення український уряд запровадив воєнний стан, який логічним чином передбачав обмеження свободи слова. Урядові веб-сайти та медіа були частими об’єктами кібератак, проте серйозних наслідків ці атаки, здебільшого, не мали.

В порівнянні з минулим роком автори звіту знизили значення критерію «Перешкоди для доступу», який дозволяв оцінити наявність обмежень доступу до інтернету, швидкості чи якості онлайн-підключення (з 5 до 4 із 6 можливих). Це пов’язане з руйнуваннями інфраструктури, випадками відключення електроенергії на Чорнобильській та Запорізькій атомних станціях, пошкодженнями опто-волоконної інфраструктури в Херсоні. За даними Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, 20% телекомунікаційної інфраструктури в країні було «пошкоджено або знищено» під час вторгнення. Натомість з березня 2022 року інтернет-провайдери підключили сотні бомбосховищ до фіксованого Інтернету або Wi-Fi-мереж.

В порівнянні з минулим роком у звіті було зменшено значення іще одного критерію, який відображав технічний чи юридичний контроль уряду над інфраструктурою інтернету з метою обмеження підключення (з 5 до 4 із 6 можливих). Ця зміна оцінки відобразила збої, спричинені спробами російських військових перенаправити інтернет-трафік у Херсоні через російські мережі.

З 2 до 1 балу (із 5 можливих) зменшився показник, що відображає факти залякування або фізичного насильства з боку державних органів чи інших осіб через діяльність в інтернеті. Коментуючи цю зміну, автори звіту згадали вбивство журналіста Макса Левіна та 280 злочинів проти журналістів українських медій, зафіксованих Інститутом масової інформації станом на кінець травня 2022 року.

Іншими проблемами свободи інтернету в Україні автори звіту назвали санкції проти російських веб-платформ, прийняті ще у 2017 році, блокування проросійських веб-сайтів, в тому числі «Страна.УА» та проблеми щодо роботи з персональними даними, які присутні у законі України «Про публічні електронні реєстри».

Раніше «Інтернет Свобода» розповідала про оцінку рівня свободи інтернету в Україні у звіті від 2019 року.