Україна не здала позицій в рейтингу свободи інтернету від Freedom House, криптовалюти стануть легальними для українців. Огляд «Інтернет свободи» за вересень 2021
1 жовтня 2021
1.10.2021

У новому огляді «Інтернет свободи» розповідаємо про таке: нове дослідження ГО «Інтерньюз-Україна» звертає увагу на корпоративні політики приватних компаній; чому видалення інформації у час інтернет-технологій — це неефективна практика; наскільки покращилася ситуація з вільним інтернетом в Україні в оцінках Freedom House.

ГО «Інтерньюз-Україна» взялася за приватні техкомпанії

Дослідження корпоративних політик 20 провідних технологічних українських компаній на предмет дотримання ними цифрових прав користувачів презентувала ГО «Інтерньюз-Україна» в Києві 20 вересня 2021 року. Індекс захисту персональних даних-2021 виносить на широку дискусію питання щодо політики та практики поваги до персональних даних українських користувачів з боку приватного сектору. З результатами дослідження можна ознайомитися тут.

Які з українських компаній привнесли у свою роботу європейські стандарти захисту персональних даних на основі положень GDPR читайте у нашому матеріалі, а також на сайті Texty.org.ua.

В Україні легалізували криптовалюти. 8 вересня Верховна Рада в цілому ухвалила закон «Про віртуальні валюти», який дозволяє легалізувати ринок криптовалют в Україні, читайте докладніше у новині.

Джерело: Pixabay

Чому не варто видаляти опубліковані тексти на сайті? ДТП за участі народного депутата від «Слуги народу» Олександра Трухіна стала черговим інфоприводом для новинних ЗМІ, проте вже згодом після публікацій матеріалів близько тридцяти українських медіа видалили новину. Та бажання приховати подію лише збільшило розголос про неї. Чому видалення контенту у час інтернет-технологій — це неефективна практика, читайте у нашому огляді.

Український інтернет в міжнародних рейтингах

Інтернет України залишається частково вільним. За рік відбувся прогрес усього лиш на на 1% – і результати щорічного рейтингу країн за рівнем свободи інтернету «Свобода в мережі – 2021» опублікувала міжнародна правозахисна організація Freedom House. Докладніше у матеріалі.

Джерело: Pixabay

Український інтернет стає швидшим. Україна поліпшила результати у світовому рейтингу швидкості інтернету від агентства cable.co.uk. Цього року Україна посіла 77 місце із 224 країн. Це на 15 позицій вище, ніж рік тому – читайте докладніше у новині.

Звіт про свободу інтернету також опублікували українські юристи. «У 2020 році вдалося уникнути суттєвого погіршення ситуації з інтернет-свободою в Україні», — йдеться у звіті «Інтернет-cвобода в Україні 2020: дотримання прав людини та основоположних свобод в Інтернеті», підготовленому ABA ROLI спільно з Лабораторією цифрової безпеки. Детальніше і читайте у нашому матеріалі.

«Пандемія» fake news щодо COVID-19: хто поширює та як протидіють?

Джерело: Freepik

Техгіганти вдаються до контролю за контентом щодо коронавірусу – усе заради протидії дезінформації. Як саме контролюють контент і чи є тут цензура – читайте більше у нашому матеріалі.

Читайте щоденні новини на тему цифрових прав та свободи інтернету на нашому сайті netfreedom.org.ua.