У Єгипті п’ятьох блогерок засудили до двох років в’язниці за “пропаганду аморальності”
30 липня 2020
30.07.2020

Єгипетський суд засудив п’ятьох блогерок до 2 років в’язниці та визнав їх винними у “пропаганді аморальності” та “торгівлі людьми”. Жінок також оштрафували на 19 тисяч доларів. Суд вирішив, що блогерки вели акаунти так, що це порушували цінності та принципи країни, пише Reuters.

Одна з блогерок, 20-річна студентка Каїрського університету Ханін Хоссам, заохочувала жінок будувати стосунки з чоловіками через відеосервіс Likee.

Інша жінка, що мала біля двох мільйонів підписників у Instagram та TikTok, визнана винною за публікацію непристойних фото та відео у соцмережах.

Трьох інших жінок засудили за те, що вони допомагали цим блогеркам вести свої акаунти у соцмережах.

Адвокат засуджених заявив, що планує оскаржити вирок.

Правозахисники та користувачі соціальних медіа у липні розпочали цифрову кампанію, вимагаючи у влади Єгипту звільнити жінок. Вони назвають арешти "порушенням свободи думок і вираження поглядів".

В той же час, депутати місцевого парламенту вимагають призупинити роботу додатку TikTok у Єгипті, оскільки це сприяє аморальності.

Відповідно до Єгипетського закону про кіберзлочинність, прийнятого у 2018 році, кожному, хто створює та керує обліковим записом в мережі для вчинення злочинів, загрожує принаймні два роками в'язниці та штрафом до 300 000 єгипетських фунтів (19 тисяч доларів - ред.).

Нагадаємо, 29 липня 2020 року парламент Туреччини ухвалив суперечливий закон, що контролюватиме соціальні мережі та контент на платформах. Закон зобов’язує соцмережі дотримуватися суворих правил, інакше їх чекатимуть штрафи.