У Росії заборонили продавати гаджети без російського софта
5 грудня 2019
5.12.2019

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який передбачає обов’язкове попереднє встановлення російського софту на окремі види гаджетів, що продаються на території РФ. Закон вступить в силу 1 липня 2020 року. Про це повідомляється на сайті російської державної системи правової інформації.

В мережі цей документ називають “законом проти Apple”, пише Роскомсвобода.

Автори закону у пояснювальній записці включили до списку гаджетів, на яких має бути передвстановлений російський софт, смартфони, комп’ютери, телевізори “смарт-TV”. Це дозволить російським користувачам “не встановлювати додаткові програми”, вважають ініціатори закону.

В найближчі місяці уряд повинен випустити підзаконні акти, у яких буде інформація про те, який софт та на які гаджети конкретно з’явиться згодом. Як саме працюватиме закон наразі не відомо.

Крім того, депутати Держдуми внесли другий законопроєкт, який з 1 січня 2021 року вводитиме штраф за відмову передвстановлювати російський софт. Наразі цей документ ще не пройшов перше читання.

Раніше ці зміни розкритикували виробники електроніки, оскільки вимоги закону порушують принципи міжнародних договорів, а також призведе до монополізації в сфері розробки російського програмного забезпечення.

Нагадаємо, 1 листопада 2019 року у Росії набрав чинності закон про "суверенний рунет". Частина положень запрацює 1 січня 2021 року. Головна ідея ухваленого закону – створення інфраструктури, яка дозволить владі ізолювати російський сегмент Інтернету та фільтрувати як внутрішній, так і зовнішній інтернет-трафік. 6 листопада з’явився список загроз для рунету від уряду РФ. Більше про те, які основні зміни набули чинності 1 листопада, скільки Росії коштуватиме “суверенність рунету” та коли російським користувачам чекати наслідків “ізолюючих робіт” читайте на нашому оновленому сайті.