У Росії з 1 листопада інтернет став “суверенним”: що зміниться?
1 листопада 2019
1.11.2019

1 листопада 2019 року у Росії набрав чинності закон про гарантування безпечного і сталого функціонування російського сегменту інтернету, більш відомий як закон про "суверенний рунет". Частина положень запрацює 1 січня 2021 року.

Головна ідея ухваленого закону – створення інфраструктури, яка дозволить російському сегменту інтернету працювати в умовах ізоляції. Закон зобов’язує провайдерів встановити обладнання, яке нібито має захистити російський сегмент інтернету від «цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу». Таке обладання РФ почала встановлювати провайдерам 25 вересня. Основна функція такого обладання – відключати російський сегмент інтернету від глобальної мережі та блокувати заборонені ресурси.

Офіційні дані повідомляли, що на реалізацію закону потрібно 30 мільярдів рублів (півмільярда доларів - ред.), втім депутат від компартії Росії Олексій Курінний зазначав, що впровадження ізоляції вимагає суттєвих грошових вливань, а озвучену раніше суму заплатять російські користувачі.

Конкретна, остаточна сума витрат, яку доведеться взяти з бюджету на «суверенний Рунет», незрозуміла досі, повідомила Роскомсвобода.

В рамках закону 1 листопада набули чинності:

  • Положення про проведення навчань щодо захисту від загроз стійкості функціонування Інтернету.
  • Правила надання відомостей до реєстру точок обміну трафіком.
  • Технічні умови встановлення техзасобів протидії загрозам, вимоги до мереж зв'язку при використанні таких засобів.
  • Нові повноваження Мінкомзв'язку.
  • Нові повноваження Роскомнадзора.

Роскомсвобода також повідомила, що з часом російські користувачі відчують на собі наслідки “ізолюючих робіт”: утиски провайдерів і спроби змінити інфраструктуру призведуть до погіршення якості зв'язку для всіх категорій споживачів.

Крім того, за декілька днів до набуття чинності радник президента РФ Путіна у коментарі “Новой газете” заявив, що Росія не готова до виконання закону, наразі не встановлено достатню кількість систем фільтрації трафіку.

“Репортери без кордонів” розкритикували норму закону, що спрямована на забезпечення сталої роботи Рунету при його відключенні від глобальної мережі, вважаючи, що вона є "небезпечним кроком до всеосяжного контролю і нагляду над цифровою комунікацією". На думку організації, документ є спробою підняти на новий рівень інтернет-цензуру в Росії та загрожує свободі слова ЗМІ у мережі.

Як пише газета "Коммерсант" з посиланням на джерела, на федеральне розгортання технічних засобів піде ще приблизно рік і положення закону поки фактично будуть діяти не на всій території країни.

Закон про «ізоляцію рунету» був підписаний президентом Росії Володимиром Путіним 1 травня.

Більше про те, які основні зміни передбачені законом про “суверенни рунет”, як він ухвалювався та які реакції викликав, читайте на нашому сайті.