У Росії частково обмежили доступ до сайту «Детектор медіа»
5 січня 2022
5.01.2022

На території Росії частково обмежили доступ до сайту «Детектор медіа». Рішення про блокування було ухвалене ще 2015 року, але доступ закрили тільки у грудні 2021-го.

Про це повідомляє «Детектор медіа».

Джерело: Детектор медіа

Видання дізналося про обмеження доступу від читачів, які спробували зайти на сайт у перші дні 2022 року.

У реєстрі заборонених російською владою онлайн-ресурсів на сайті «Роскомсвобода» «Детектор медіа» згадується у зв’язку з блокуванням доступу до новини «У Росії Роскомнагляд заблокував інтерв’ю "Громадського" з представником "Хізб ут-Тахрір"». У новині йдеться про блокування Роскомнаглядом доступу до публікації «Громадського» у серпні 2016 року.

Окрім цієї новини, заблоковані ще шість сторінок на сайті «Детектор медіа» (можна припустити, що серед них і головна сторінка).

Сайт посилається на вимогу про блокування, видану Генеральною прокуратурою Росії у квітні 2015 року, однак, згідно з інформацією на сайті «Роскомсвобода», блокування «Детектора медіа» почалося 23 грудня 2021 року. Інформація про блокування (без подробиць) є на сайті Роскомнагляду.

«Детектора медіа» рекомендує читачам, які живуть або перебувають на території Росії, використовувати VPN або інші програми, які допомагають обходити блокування, чи читати телеграм-канал видання.

Як повідомлялося раніше, Роскомнагляд неодноразово блокував доступи до сайтів українських видань на території Росії або погрожував подібним штрафом.

Так у липні Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій вимагала від українського інтернет-видання «Букви» видалити новину про «військовий призов» в окупованому Росією Криму. «У разі відмови або бездіяльності власника сайту в мережі Інтернет, провайдер хостингу зобов’язаний обмежити доступ до такого сайту в мережі Інтернет протягом доби з моменту отримання цього повідомлення», - йшлося у заяві відомства.

У червні 2021 року Роскомнагляд пообіцяв внести кропивницьке онлайн-видання «Гречка» до списку сайтів, які поширюють інформацію заборонену в Російській Федерації, якщо з сайту не приберуть матеріал «У Росії вчителя засудили за вірші на підтримку України і згадки про УПА», опублікований у липні 2015 року, то доступ до нього заблокують для інтернет-користувачів з Росії.

Під блокування доступу на території Росії у січні 2021 року потрапила і українська громадська організація ІМІ. Причина — новина про блокування інтерв’ю Громадського ТБ з представником Хізб ут-Тахрір у Росії від 18 серпня 2016 року.