У Криму українську журналістку звинуватили у дискредитації російської армії
3 серпня 2022
3.08.2022

18 липня підконтрольний Росії суд міста Керч взяв до розгляду адміністративну справу за статтею «публічна дискредитація дій військ РФ» щодо журналістки проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Олени Юрченко.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Звинувачення Олени Юрченко стосуються статті 20.3.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення. Відповідно до статті, порушникам можуть призначити штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів (від $500 до $800) або, у випадку закликів до публічних несанкціонованих заходів, від 50 до 100 тисяч рублів (від $800 до $1,6 тисяч). Повторне порушення за цією ж статтею передбачатиме кримінальну відповідальність.

Інші деталі справи Олени й дата судового засідання наразі невідомі.

Олена Юрченко працює журналісткою та редакторкою на «Радіо Свободі» у проєкті «Крим.Реалії» з 2014 року та не проживає у Криму після його анексії.

Як повідомлялося раніше, на початку березня у Росії ухвалили законопроєкт, в якому передбачено кримінальна відповідальність за дискредитацію російської армії та за поширення «фейків» про її діяльність. Це покарання передбачає більший штраф — від 700 тис до 1,5 млн рублів або позбавлення волі на максимальний термін до 15 років.