У Херсонській області окупанти блокують Viber та YouTube
6 липня 2022
6.07.2022

На Херсонщині російські загарбники заблокували месенджер Viber та відеоплатформу YouTube.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на повідомлення херсонців у соцмережах.

Блокування Viber як спроба «відрізати» від української банківської системи

За відсутності українського мобільного зв'язку отримати SMS-підтвердження для онлайн-входу у банк та підтвердження платежів неможливо, проте українські банки змогли налаштувати вхід з підтвердженням через Viber.

«Це трохи врятувало ситуацію, хоча і додало більше мороки. Але йде війна, а тому і така заморочка все ж рятує людей в окупації. Сьогодні ж блокування Viber — це також спроба відрізати жителів Херсонщини від української банківської системи повністю»,прокоментував експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій Юрій Антощук.

Через те, що Visa та Mastercard пішли з Росії, українці на тимчасово окупованих територіях можуть бути змушені користуватися послугами російських сервісів. За словами Юрія Антощука, у Херсоні окупанти відкрили банк, де вже почали оформлювати та видавати картки.

Частковим рішенням може бути встановлення на телефон анонімного застосунку Wickr Me та програмного POS-терміналу. Таким чином, люди зможуть розраховуватися через QR-оплати або за допомогою NFC.

Обмеження доступу до українських новин

Окрім Viber на Херсонщині окупанти заблокували YouTube. До блокування на відеохостингу можна було дивитися українські новини без використання VPN. З безкоштовними VPN-сервісами новини можна переглядати лише обмежений час.

Деякі VPN-сервіси, як-от ClearVPN, надали українцям можливість безлімітного захисту. Проте для отримання послуги часто потрібен цифровий підпис з Дії. Мати додаток Дія встановленим на смартфоні у Херсоні наразі небезпечно, зазначив Юрій Антощук.

Раніше ми розповідали про те, як змінювалась ситуація зі зв'язком у Херсонській області та як залишатися на зв’язку в умовах окупації.