У Білорусі засудили до 18 років колонії блогера Сергія Тихановського
15 грудня 2021
15.12.2021

14 грудня Гомельский обласний суд оголосив вирок у так званій «справі Тихановського». Блогера та автора проєкту «Страна для жизни» Сергія Тихановського засудили до 18 років позбавлення волі в колонії посиленого режиму за «розпалювання соціальної ворожнечі та організацію масових заворушень».

Про це повідомляє Радіо Свобода.

У межах справи також засуджені:

  • медіаконсультант Радіо Свобода Ігор Лосик – до 15 років колонії посиленого режиму;
  • блогер Володимир Циганович – до 15 років колонії посиленого режиму;
  • оператор ютуб-каналу Тихановського «Країна для життя» Артем Саков – до 16 років колонії посиленого режиму;
  • модератор соцмереж «Країна для життя» Дмитро Попов – до 16 років колонії посиленого режиму;
  • лідер незареєстрованої Білоруської соціал-демократичної партії (Народна Громада) Микола Статкевич – до 14 років позбавлення волі.

Суд у «справі Тихановського» розпочався 24 червня 2021 року. Засідання відбувалися на території слідчого ізолятора у Гомелі в закритому режимі. Фігуранти справи з моменту затримання провели за ґратами понад півтора року. Сергія Тихановського затримали ще до президентських виборів та початку протестів, у кінці травня 2020 року в Гродно після того, як він спробував зареєструватися як кандидат на президентські вибори. Зрештою кандидаткою стала його дружина Світлана Тихановська.

На суді не могли бути присутніми родичі та близькі обвинувачених, доступ до висвітлення процесу не отримав жодний недержавний засіб інформації. Микола Статкевич, лідер Білоруської соціал-демократичної партії, відмовився від участі у суді. Захисницю Сергія Тихановського Наталю Мацкевич виключили з колегії адвокатів.

Сергій Тихановський отримав найбільший термін за час передвиборчої президентської кампанії 2020 року та протестів проти проголошення Олександра Лукашенка переможцем виборів. До цього 14 років позбавлення волі отримав кандидат у президенти Віктор Бабаріко, а Марія Колесникова – 11 років.

Учасників справи також зобов’язали сплатити близько $34 тисяч (2,5 млн рублів) за «спричинені збитки». Гроші, які знайшли вдома у матері Сергія Тихановського півтора роки тому – $900 тисяч – планують віддати державі.

Як повідомлялося раніше, 3 листопада Міністерство внутрішніх справ Білорусі визнало онлайн-ресурси телеканалу «Белсат», створеного з ініціативи й за підтримки МЗС Польщі та Польського громадського телебачення, «екстремістським формуванням».