Twitter впроваджує новий інструмент для боротьби з дезінформацією: до постів додаватимуть нотатки
5 жовтня 2020
5.10.2020

Соцмережа Twitter працює над розробкою нової системи “Birdwatch”, яка повинна попередити поширення неправдивої інформації через надання постам контексту. Про це повідомляє онлайн-видання TechCrunch. “Birdwatch” стане інструментом громадського контролю за достовірністю інформації.

Згодом у меню твітів з’явиться опція «Додати до Birdwatch». Пост маркуватиметься як такий, який підпадає під модерацію. Біля таких постів буде спеціальна позначка, натискаючи на яку користувачі зможуть переглядати нотатки, пов’язані із цим постом.

Попередньо, усі користувачі зможуть заповнити спеціальну форму, у якій пояснити, чому твіт поширює неправдиву інформацію. Якщо повідомлення користувача підтвердиться, до посту додаватиметься нотатка. Про такі нові функції розповіла спеціалістка із зворотної розробки Джейн Манчунг Вонг.

Від нинішньої системи “Birdwatch” відрізнятиметься більшими можливостями для зворотного зв’язку: зараз користувачі можуть лише поскаржитися на пост, обравши причину у випадному меню. Втім, поки не зрозуміло, хто саме матиме права модератора та контролюватиме публікацію нотаток до постів.

Сама соцмережа поки не оприлюднює деталей щодо нової розробки.

“Ми досліджуємо різні способи боротися з дезінформацією та надавати більше контексту твітам у Twitter. Дезінформація — це критична проблема, і ми тестуватимемо різні способи боротьби із нею”, — зазначив речник компанії у коментарі для TechCrunch.

Нагадаємо, раніше Трамп звернувся до Верховного Суду США із проханням дозволити йому блокувати доступ користувачам до своєї особистої сторінки у Twitter. Суд заборонив йому блокувати користувачів, оскільки його профіль у Twitter — профіль публічної особи, де часто з’являється інформація про офіційну політику Білого Дому. Відтак, подібне блокування на таких сторінках заборонене.