Три чверті операцій впливу в інтернеті пов’язані з Росією – дослідження
23 серпня 2019
23.08.2019

Росія – глобальний лідер у здійсненні операцій впливу в інтернеті із застосуванням дезінформації. РФ відповідає за 72% подібних втручань у справи інших країн. Це висновки дослідження Принстонського університету (США) «Тренди онлайнових зусиль іноземного впливу», повідомляє Укрінформ.

Зображення з відкритих джерел

Дослідження охоплює 52 кампанії проти 24 країн у період 2013-2017 років. Слідом за Росією, операції впливу на інші країни здійснюють Китай, Іран, Саудівська Аравія, йдеться у звіті.

За період 2013-2018 роки на рахунку Росії 14 операцій проти США, 3 – проти Великої Британії, 2 – проти Австралії, 2 – проти Німеччини, 2 – проти Нідерландів, 2 – проти України, одна з яких триває і досі. За цей час Росія провела також по одній кампаній у Австрії, Білорусі, Бразилії, Канаді, Фінляндії, Італії, Литві, Франції, Польщі, Швеції, Південній Африці, Іспанії та Сирії.

Вчені зазначають, що Росія та Китай спершу розповсюджують пропаганду та дезінформацію всередині власних країн та впливають на своїх громадян, а потім застосовують ці ж техніки на інші країни.

“Російський уряд має багатий досвід застосовування операцій впливу проти власних громадян, включно з використанням різноманітних соціальних мереж для відвернення уваги громадян від політичних проблем всередині країни. Такі самі інструменти та методи були використані для нападу на демократичні вибори і щоденний політичний процес деінде за кордоном”, – пишуть автори дослідження.

Загалом найбільший пік російських операцій припадає на період 2015-2017 роки, а середня тривалість кампаній – понад 2 роки. Перша зафіксована дослідниками кампанія здійснювалася у 2013 році з дискредитації України у польському сегменті інтернету.

Деякі операції із застосуванням дезінформації, що пов’язують з урядом РФ, тривають і досі, переконані науковці. “Це зусилля Росії, спрямовані на підрив довіри до уряду Білорусі, та цілеспрямована робота з метою зменшення підтримки конфлікту на Донбасі серед українських громадян”, – наголошують у дослідженні.

Науковці зазначають, що подібні техніки та методи використовуються для впливу на демократичні вибори та щоденну політику інших країн.

Нагадаємо, експерти з трьох дослідницьких установ Данії створили освітній матеріал – “Тролі у вашій стрічці новин”, що присвячений російським інформаційним маніпуляціям, дезінформації та впливові, який мали тролі РФ.