Суд Білорусі визнав NEXTA «екстремістськими»
20 жовтня 2020
20.10.2020

Канал і логотип білоруського telegram-каналу NEXTA, який публікував інформацію про протести в Білорусі, визнали екстремістськими матеріалами. Тепер публікація й розміщення (включно з репостами) інформації з логотипом каналу NEXTA та NEXTA-Live передбачають адміністративну відповідальність. Оприлюднене 20 жовтня рішення суду Центрального району Мінська передбачає негайне виконання.

Про це написало БЕЛТА, посилаючись на прес службу Верховного суду Білорусі. Також інформацією ділиться Укрінформ.

Таке рішення ухвалили через зміст інформаційної продукції (відеороликів, закликів і публікацій як від імені самої редакції каналу, так і передплатників) з ознаками екстремістської діяльності. Йдеться про «організацію та публічні заклики до здійснення масових заворушень». Зокрема суд посилається на діяльність каналу з 9 по 11 серпня.

Тепер публікація й розміщення (включно з репостами) інформації з логотипом каналу NEXTA та NEXTA-Live передбачають адміністративну відповідальність.

NEXTA прокоментували рішення суду з іронією: «Що ж, нам хотілося б перегорнути цю сторінку, але оскільки ми працюємо суворо у межах білоруського законодавства, тепер розмірковуватимемо над ребрендінгом».

МВД зауважили, що ребрендинг Telegram-каналу та зміна логотипу не буде підґрунтям для його виключення з переліку екстремістських матеріалів.