Стійкість українського інтернету під час війни — висновки дослідження ГО «Інтерньюз-Україна»
6 липня 2022
6.07.2022

ГО «Інтерньюз-Україна» провела дослідження стійкості інтернету України до від’єднання у воєнний час. Консультант з цифрових технологій Віталій Мороз та головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай проаналізували децентралізацію мережі країни й відповіді українського уряду та світових компаній на агресію РФ в аспекті інтернет-технологій. Експерти також підсумували хронологію збоїв зв’язку під час війни.

Головні тези дослідження

Загальноукраїнського блекауту не відбулося

  • Проблеми з інтернетом на певних територіях України виникають через тимчасову відсутність електроенергії чи фізичного контролю над провайдерами.

Загальноукраїнського блекауту мережі не відбулося, зокрема, з таких причин:

  1. децентралізованість каналів зв’язку;
  2. відсутність жорсткого контролю над мережами;
  3. допомога Ілона Маска з супутниковим інтернетом Starlink.

Протистояння РФ на кіберфронті

  • Із вторгненням РФ провайдери стали мішеннями атак російських окупантів. Кібератаки продовжують використовувати як інструмент гібридної війни.
  • Для протистостояння РФ на кіберфронті в Україні створили ІТ-армію, що регулярно атакує російські ресурси. Уряд також запустив низку чатботів для месенджерів, зокрема Viber та Telegram. Чатботи дають змогу фіксувати злочини проти людяності з боку РФ, пересування ворожої армії, діяльність колаборантів тощо.
  • Ключові правозахисні організації в Україні об’єдналися в коаліцію з документування воєнних злочинів «Україна. П’ята ранку». Також в Україні діє коаліція громадських організацій «Трибунал для Путіна», що теж документує події, у яких вбачають ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини).
  • Значна кількість світових технологічних компаній почала пропонувати українським користувачам можливість безплатно чи розширено користуватися своїми сервісами.

Неоднозначні реакції техгігантів

  • Техгіганти такі як Meta, Google, Twitter та Microsoft, висловили свою підтримку Україні та вживають заходи для інформаційної допомоги країні. Проте компанії все ж іноді блокують публікації з об’єктивними новинами про Україну та облікові записи організацій. В умовах війни будь-які такі блокування навіть на добу можуть мати високу ціну, від нездобутої вчасно інформації до загибелі людини, зазначають експерти.
  • Розробити правила поширення та модерування контенту в умовах воєнних дій, а надто в умовах оборонної війни — це необхідний крок для збалансування інтересів платформ і захисту інтересів людей країни, яку атакують, та свободи слова.

Захищена комунікація під час війни

  • Команда технічних фахівців за сприяння канадської компанії eQualit.ie відкрила українським користувачам доступ до зашифрованих чат серверів Matrix на основі клієнта Element, який працює в локальних мережах провайдерів. Сервери встановили в Києві, Харкові, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Рівному та Львові.
  • Українці можуть безпечно спілкуватись за допомогою месенджерів Briar, Delta Chat, браузера CENO та сервісу NewNode VPN.

Повний текст дослідження читайте за посиланням.

Експертне дослідження здійснювалося ГО «Інтерньюз-Україна» в межах проєкту «Сприяння Інтернет свободі в Україні», що фінансується Державним департаментом США через Американську асоціацію юристів та її Фонд правосуддя та освіти. Зміст цієї публікації є цілковитою відповідальністю ГО «Інтерньюз-Україна» і не обов’язково відображає офіційну позицію Американської асоціації юристів.