Спецназ США хоче використовувати діпфейки для інформаційно-психологічних операцій
20 березня 2023
20.03.2023

Командування спеціальних операцій Пентагону планує використовувати технології фальсифікації зображень у пропагандистських кампаній.

Про це повідомляє The Incercept.

Підрозділ секретних операцій Пентагону шукає можливості для розгортання «наступного покоління» діпфейків для використання їх в інформаційній війні. Про це стало відомо з федеральних контрактних документів.

Ці плани також описують злам підключених до інтернету пристроїв для підслуховування з метою оцінки сприйняття пропаганди.

У документах представлено список технологічних інновацій, в яких зацікавлене Командування спеціальних операцій США (USSOCOM), яке відповідає за таємні військові дії Вашингтона по всьому світу. За даними видання, він був вперше опублікований у 2020 році і востаннє оновлювався у жовтні 2022 року.

Військово-інформаційна служба командування (MISO) шукає «наступне покоління «дипфейків» або іншої подібної технології для генерації повідомлень з метою їх використання у інформаційно-психологічних операціях впливу.

Технологія глибокої підробки використовує загальнодоступні зображення для створення цифрової версії зображення людини. Це зображення можна потім використовувати при створенні відео, вкладаючи в уста людини потрібний авторам текст. В даний час діпфейки використовуються, в основному, для розваг, у тому числі для виробництва підробленої порнографії за участю знаменитостей.

Офіційні особи США вже давно висловлюють стурбованість тим, що іноземні супротивники, особливо такі суперники, як Китай та Росія, можуть використовувати діпфейки в дезінформаційних кампаніях. Спецслужби США розробляють інструменти виявлення таких відео, нібито для того, щоб користувачі могли захистити себе від таких атак.

Документ Пентагона доводить, що хоча Вашингтон засуджує такі інструменти, американські спецслужби також прагнуть використовувати їх як зброю.

Окрім того, в цих документах йдеться про «можливості наступного покоління технологій для «захоплення» пристроїв Інтернету речей (IoT)» – пристроїв з онлайн-підключенням та різними датчиками для аналізу та відстеження їхнього оточення й оцінки ефекту пропагандистських кампаній. Злами таких пристроїв дозволять військовим «збирати дані та інформацію від місцевого населення, щоб визначити, які повідомлення можуть бути більш популярні», щоб спецслужби могли «створювати і просувати пропагандистські повідомлення» більш ефективно.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про дослідження, яке показало, що попередження про фейковий контент ніяк не впливає на його поширення.