Соцмережі компанії Meta не блокуватимуть дописи із згадками полку «Азов»
20 січня 2023
20.01.2023

Окрім того, в Instagram повертається офіційний акаунт ОЗСП «Азов».

Про це повідомляє Kyiv Independent із посиланням на власні джерела в компанії Meta.

Американський техногігант, компанія Meta, що володіє соцмережами Facebook та Instagram, більше не називатиме український полк «Азов» «небезпечною організацією». Відповідно, відтепер члени полку «Азов» можуть мати акаунти в соцмережах, а контент із згадкою цієї назви більше не блокуватиметься.

Це стало можливим в результаті тривалих перемовин між українськими очільниками та компанією Meta. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі повідомив, що на зустрічі в Давосі він домовимся з представниками компанії Meta вирішити це складне питання щодо згадок назви «Азов» в соцмережі. Федоров посилається на переговори з віце-президентом Meta з глобальної політики компанії Ніком Клеггом.

За словами Федорова, це рішення Meta супроводжуватиметься розблокуванням сотень акаунтів українських військових, блогерів та активістів. Полк «Азов» — підрозділ Національної гвардії України, який раніше базувався в Маріуполі. Цю структуру пов’язували з ультраправими організаціями. Саме цей наратив активно використовує російська пропаганда і саме ним раніше послуговувалась Meta у своєму рішенні.

Kyiv Independent цитує слова представника Meta: «Війна в Україні призвела до зміни обставин у багатьох областях, і стало зрозуміло, що полк «Азов» не відповідає нашим суворим критеріям визначення небезпечної організації».

Окрім того, в офіційному Telegram-каналі «Азову» з’явилась інформація про те, що тепер в Instagram існуватиме офіційний акаунт полку, доступний за цим посиланням https://www.instagram.com/azov.media/.

Проте, як уточнює Kyiv Independent, інші групи, пов’язані з «Азовським рухом», включаючи його засновника Андрія Білецького та його політичну партію «Національний корпус», Meta все ще називає «небезпечними», розрізняючи таким чином «Азов» і «Азовський рух».

«Азовський рух має міцні зв’язки з ультраправими екстремістами в багатьох країнах ЄС і США», — коментує виданню Euronews Олександр Ріцманн, експерт американської неурядової організації «Проекту протидії екстремізму (CEP)».

Раніше «Інтернет свобода» розповідала про блокування дописів українських користувачів за згадки полку «Азов»