Індекс регулювання онлайн-простору і чи продовжиться заборона російських сайтів? Огляд за лютий 2020
28 лютого 2020
28.02.2020

У новому огляді “Інтернет свободи” розповідаємо про таке:Інтерньюз-Україна презентувала результати Індексу регулювання онлайн-простору, оцінювали законопроєкти про медіа та ініціативу про дезінформацію; і як Twitter та Youtube боротимуться з дезінформацією.

фото Андрій Кузьмін

Законопроєкт про медіа – скоріше так, ініціатива про дезінформацію – скоріше ні. 25 лютого 2020 року ГО “Інтерньюз-Україна” презентувала у Києві Індекс регулювання онлайн-простору як моніторинговий інструмент оцінки вплив законопроєктів на розвиток інтернету в Україні. Детальніші результати дослідження читайте на нашому сайті.

Що в Україні?

Чи повернуться російські соцмережі? Міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський заявив, що заборона доступу до російських соцмереж має продовжуватися. “Я вважаю, що треба продовжувати заборону тут навіть немає ніякої дискусії”, – заявив міністр.

PariMatch, Favorit та 1XBet заблоковано. За рішенням Печерського районного суду Києва від 27 січня 2020 року оператори та провайдери мають заблокувати доступ до 57 веб-ресурсів, серед яких сайти букмекерських контор та онлайн казино.

Військові таки користуються соцмережами попри заборони. За даними дослідження Міноборони 70% військовослужбовців щодня користуються соціальними мережами. При цьому лише 46,1% опитаних відповіли, що знають як відрізнити сторінку бота від реальної людини. Не знають, хто такі боти - 27% військових.

Мінцифри презентувало мобільний додаток “Дія”. Додаток дозволить користувачам зберігати всі документи у електронному вигляді. Також можна буде користуватися посвідченням водія та свідоцтвом про реєстрацію транспортного засобу у смартфоні. Згодом до сервісів додасться “автоцивілка”. На презентації “Дії” президент Зеленський заявив, що головна мета його команди: запровадження електронного голосування на виборах.

Україна в топ-20 країн за кількістю постраждалих від ботнету.Про це йдеться у звіті ІВМ. у 2019 році зловмисники вкрали 8,5 мільярдів записів по всьому світу, що удвічі більше, аніж в 2018. Найчастіше дані отримували за рахунок фішингу (31%), сканування і виявлення вразливостей (30%) та використання вкрадених даних (29%).

Що нового у техгігантів?

фото Philipp Guelland/EPA

Чи зможе Facebook запобігти втручанням у наступні вибори? Цукерберг відвідав Мюнхенську конференцію з безпеки. Напередодні виборів у США Марк Цукерберг заявив: Facebook активно працює над тим, щоб вільні демократичні вибори відбулися без втручання іноземних урядів реальністю. Як формується новинна стрічка Facebook, чи підтримує Цукерберг державне регулювання та чи має платформа відповідати за шкідливий контент, читайте на нашому сайті.

У Twitter вкотре заявили про протидію маніпулятивному контенту. Платформа мікроблогів оголосила про зміни у політиці щодо поширення дезінформації, які запрацюють з 5 березня 2020 року. Twitter перевірятиме контент за такими критеріями: 1 - маніпулятивність матеріалу, 2 - як він поширюється та оцінюється, 3 - чи може такий контент завдати комусь “серйозної шкоди”.

Youtube видалятиме дезінформацію про вибори у США. Напередодні президентських виборів в США компанія заявила, що видалятиме канали, які видають себе за інших, не вказують країну походження чи приховують зв'язок з урядовими особами. Це ж стосується тих, хто накручує лайки, тоді ж як якісні новини отримають пріоритет та додаткове просування.

Податкові органи США можуть відсудити $9 млрд у Facebook. Якщо суд задовольнить позов Служби внутрішніх доходів США, Facebook буде змушений заплатити найбільший в історії компанії штраф - $9 млрд за несплату податків та відсотки.

І наостанок - текст "Наскільки добре ви знаєте Facebook?". У лютому соцмережа Facebook відсвяткувала день народження – минуло 16 років з часу заснування мережі в Гарварді. Інтернет свобода пропонує вам пройти тест та перевірити, наскільки добре ви знаєте Facebook.