Що нового в сфері інтернет-свободи в Україні? Підсумки 25 травня – 25 червня 2019 року
27 червня 2019
27.06.2019

Україна

Фото: Facebook Катерини Крук

Facebook вперше призначив менеджера по Україні. Експертка з питань дезінформації, Катерина Крук обійняла посаду менеджерки Facebook по Україні 27 травня 2019 року. Вона працюватиме у варшавському офісі Facebook. У обов’язки менеджера по Україні входить моніторинг законодавства та регуляторних питань, що впливають на Facebook в Україні, інформування про розробку нових продуктів та політик, комунікувати позицію компанії на публічних заходах та у медіа, представляти Facebook в Україні на зустрічах з політиками, урядовцями та регуляторами.

Кабмін остаточно виключив НКРЗІ з органів ліцензування. 12 червня уряд виключив Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, з переліку органів ліцензування. Це означає остаточну відміну ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій.

ЗСУ повідомили про нові інформаційні атаки з боку Росії. Після інавгурації президента України Володимира Зеленського активізувалися поширення фейкових матеріалів та інформаційні атаки з боку Росії, що спрямовані на дискредитацію керівного складу ЗСУ, дезінформацію суспільства та світової спільноти загалом. У ЗСУ також зазначили, фейкові матеріали з боку Росії вже підхоплюються українськими ЗМІ, що “в умовах політичної боротьби напередодні парламентських виборів є особливо небезпечним”. У відомстві закликають перевіряти інформацію та не поширювати фейки.

Дані дослідження Європейського бюро інтерактивної реклами

475 млн євро. Україна стала лідером за темпами росту ринку Інтернет-реклами – дослідження. Європейське бюро інтерактивної реклами представило дослідження, відповідно до якого Україна не лише вперше потрапила до рейтингу, а й очолила його за темпами зростання ринку Інтернет-реклами. Український ринок Інтернет-реклами показав найшвидший ріст серед інших країн Європи. Наступними у рейтингу йдуть Росія, Білорусь, Чехія, Сербія.

Facebook та світ

Що таке цифрова взаємозалежність в сучасному світі? – основні тези звіту ООН щодо Інтернету та технологій. Червневий звіт ООН щодо Інтернету та технологій під назвою “Епоха цифрової взаємозалежності” був представлений під час форуму #EuroDig2019 в Гаазі. Створення звіту щодо “цифрової взаємодії” та соціальних, етичних, юридичних та економічних впливів цифрових технологій ініціював Генеральний Секретар ООН.. Про ключові положення звіту та цілі щодо включеності користувачів, прав людини, інституційної політики та глобальної цифрової співпраці читайте на нашому сайті.

Фото з відкритих джерел

Шпигунські ігри: як технологічний гігант Huawei став загрозою №1 для США. Китайська компанія Huawei розглядається в Штатах як ключове джерело загроз в сфері кібербезпеки. Білий дім просуває санкції проти компанії, однак дає час для американських компаній відмовитися від послуг Huawei. З чого почалися проблеми Huawei в США, які це наслідки матиме для глобальних ринків та як вплине на Україну читайте на нашому сайті.

Три мільярди акаунтів – саме стільки Facebook видалив фейкових акаунтів за півроку. З жовтня 2018-го по березень 2019 року з соцмережі видалено понад 3 мільярди фейкових акаунтів, які поширювали дезінформацію та спам. У Facebook повідомляють, що за останні півроку число фейкових акаунтів, які створюються, суттєво зросло. Так, з 2,4 мільярди нових активних профілів щомісяця 5% можуть бути фейковими. Крім того, у першому кварталі 2019 року співробітники Facebook видалили 4 мільйони повідомлень про ненависть.

Facebook презентувала криптовалюту Libra – Конгрес США просить відкласти запуск. 18 червня 2019 року компанія Facebook презентувала у тестовому режимі криптовалюту Libra. Користувачі зможуть повноцінно придбати криптовалюту з 2020 року. Для управління Libra була створена окрема швейцарська організація Libra Association. Натомість голова комітету Палати представників Конгресу США з питань фінансових послуг Максін Уотерс рекомендує Facebook відкласти запуск криптовалюти. Уотерс заявляє: спершу Libra треба перевірити, перш ніж запускати, оскільки раніше Facebook був пов’язаний з витоком даних користувачів.

Керівництво Google має розділити компанію незалежно від рішення антимонопольного розслідування – активісти. Американська група, яка бореться зі зростаючою потужністю корпорацій SumOfUs на щорічній зустрічі акціонерів Alphabet, якій належить Google, закликала розділити корпорацію та продати деякі активи незалежно від рішення антимонопольного розслідування, яке у червні розпочали Міністерство юстиції США. Втім така пропозиція прийнята не буде, оскільки більшістю відсотків голосів (51,3%) володіють два топ-менеджери Alphabet — Ларрі Пейдж і Сергій Брін. Активісти занепокоєні владою Alphabet та вірять, що постійний тиск може змінити ситуацію.

“Індекс відповідальності корпорацій-2019”: Інтернет-гігантам варто робити рішучіші кроки щодо захисту прав користувачів. Експерти проекту «Рейтинг цифрових прав» (Ranking Digital Rights, RDR) оприлюднили новий «Індекс відповідальності корпорацій». Дослідження показало, що нові регулювання ЄС та у інших країни вплинули на покращення політик щодо обробки даних користувачів, втім навіть корпораціям, які стали лідерами “Індексу” слід працювати над прозорістю інформації ро впровадження нових технологій та ризики, пов’язані з таргетуванням реклами.

Для отримання візи США необхідно буде надавати дані соцмереж. З 31 травня запрацювали нові правила отримання американської візи, які запровадив Держдепартамент США. Відтепер майже всі претенденти на отримання американської візи повинні будуть надавати інформацію про свої акаунти у соціальних мережах, адреси електронних пошт та номери телефонів за останні п’ять років. За оцінками Держдепартаменті нові правила вплинуть на 14,7 мільйонів осіб щорічно.

12 червня у Казахстані обмежено доступ до соцмереж. Міжнародна група NetBlocks, яка займається моніторингом свободи Інтернету у світі, заявила, що у Казахстані у день дострокових президентських виборів 9 червня та інавгурації глави держави було обмежено доступ до соціальних мереж Facebook, Instagram та WhatsApp. Окрім обмеження доступу до соціальних мереж, були заблоковані сайти правозахисних організацій та ЗМІ, а також зафіксовані збої у роботі стільникового зв’язку у столиці Казахстану Нур-Султані. Президент Касим-Жомарт Токаєв заявив журналістам, що “не в курсі” про блокування соцмереж у день виборів.

Росія

Росія та Китай підписали спільну угоду про регулювання Інтернету. Президенти Росії та Китаю, Володимир Путін та Сі Цзіньпінь домовилися про посилення партнерства не лишу у політичній, безпековій, гуманітарній сферах, міжнародних відносинах, а і у інформаційному просторі. Крім того, під час візиту президента Китаю до Росії була підписана угоду про розгортання в Росії 5G між китайським технологічним гігантом Huawei та російською компанією МТС.

Фото: AFP

“З Facebook наразі немає діалогу” – голова Роскомнадзору. За словами Олександра Жарова, голови Роскомнадзору, регулятор не може налагодити діалог з Facebook, хоча держава демонструє готовність знайти рішення щодо локалізації даних російських користувачів на території Росії. Він також зазначив, що оскільки компанія надає послуги десяткам мільйонів росіян, то регулятор готовий не застосовувати санкції доти, доки ситуація “не передбачає реальної загрози національній, корпоративній та особистій безпеці”.

Огляд підготовлений ГО “Інтерньюз-Україна”.