Що нового в сфері інтернет-свободи в Україні? Підсумки 25 березня – 25 квітня 2019 року
25 квітня 2019
25.04.2019

Україна

Чи займеться Зеленський розблокуванням російських соцмереж в Україні. Соцмережі стали для переможця президентських виборів в Україні Володимира Зеленського майданчиком для прямої комунікації з громадянами України, при цьому кандидат в президенти переважно ігнорував спілкування з журналістами, не пояснював свою програму та кроки у разі обрання на посаду. Лише напередодні дня голосування в другому турі він все ж дав велике інтерв’ю РБК-Україна. Де розповів й про своє ставлення до блокування російських соцмереж в Україні та стратегію комунікації з виборцями в онлайні.

Фото Reuters

Чи вважає Володимир Зеленський блокування російських сайтів та соцмереж ефективним? Чому ідея прямого народовладдя хороша тільки під час передвиборчої кампанії? Більше читайте на сайті.

Що пишуть українські користувачі «ВКонтакте» про вибори в Україні – дослідження ГО “Інтерньюз-Україна”. Найбільше активних українських користувачів російської соціальної мережі ВКонтакте в Донецькій, Дніпропетровські області та місті Києві. Такі дані дослідження «Русский мир» та вибори в Україні: про що говорять у ВКонтакте», проведеного ГО «Інтерньюз-Україна». Аналітики дослідили 1 мільйон профілів українського сегменту VK та майже 10 мільйонів постів за період 1 листопада 2018 р. – 14 лютого 2019 р.

Висновки: «ВКонтакте» здає позиції в Україні, але стає більш проросійським. Негативні дописи про всіх кандидатів у президенти України переважали, що свідчить про рівень “токсичності” цієї соціальної мережі. Найбільше позитивних дописів було про Зеленського, а найбільше негативу — про Порошенка.

Instagram – соцмережа №1 для української молоді. За даними дослідження «Instagram в Україні» компанії PlusOne станом на початок березня 2019 року, соцмережею Instagram користується близько 11 млн українців. У 2018 році кількість користувачів зросла на 50,7% – з 7,3 млн до 11 млн. Найбільш популярний Instagram серед українців віком 18-24 роки – ним користується 2,8 населення цієї вікової категорії. Перетікання молодіжної аудиторії Facebook до Instagram пов’язують з блокуванням російських соцмереж. Дані дослідження свідчать про те, що Instagram росте значно швидше, ніж Facebook. А за рівнем проникнення соцмережі вже в 2019 році Україна суттєво випередить Францію та Німеччину.

В Києві розпочався адвокаційний проект з метою покращення законодавства. У квітні 2019 року ГО «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Українською фундацією безпекових студій (УФБС) розпочав проект під назвою “Зелена книга з управління інтернетом та інформаційної політики в Україні як інструмент адвокації в процесі вироблення рішень”. Ключовий продукт проекту – Зелена книга стане практичним порадником під час роботи над законодавчими ініціативами та дозволить законодавцям розуміти контекст викликів у сфері інтернету та інформаційного простору з огляду на міжнародні практики демократичного світу.

Участь у першій робочій зустрічі в рамках проекту взяли представники з Інституту масової інформації, Stopfake, ЦЕДЕМ, IMS, Інституту розвитку регіональної преси, Лабораторії цифрової безпеки, Hostmaster та інших організацій, а також медіа-юристи та експерти з питань приватності та інформаційної безпеки. Більше про проект читайте на сайті.

Заблокований «Вконтакте» у п’ятірці найпопулярніших сайтів серед українських користувачів. За підсумками березня 2019 року заблоковані «Вконтакте», «Одноклассники» та «Яндекс» знову потрапили у топ-10 найпопулярніших серед українців сайтів. ані дослідження Factum Group оприлюднила Інтернет Асоціація України. Лідерами у топ-10 сайтів залишаються Google, YouTube і Facebook. Заблоковані в Україні російські соцмережі «Вконтакте» та «Однокласники» на п’ятому та на дев’ятому місці відповідно. Замикає топ-10 сайтів російський «Яндекс», проти якого у березні 2019 РНБО посилила та продовжила санкції на три роки. Продовжує падати у рейтингу mail.ru, який у березні 2019 року опустився до 16 позиції.

Крим

В анексованому Криму провайдери блокують 12 українських сайтів та соцмережі – моніторинг. Десять провайдерів у окупованому Криму повністю блокують 12 українських сайтів та дві соцмережі, ще 28 сайтів заблоковані частково. Дані моніторингу за лютий-березень 2019 року опублікувала Кримська правозахисна група (КПГ). Десять провайдерів повністю блокують 12 сайтів – “Чорноморська телерадіокомпанія”, “Цензор.нет”, “След.нет”, “5 канал”, “15 хвилин”, “Фокус”, “Депо”, “Українська правда”, “РБК”, “Укрінформ”, “Главком”, “Uainfo”, а сайти “Громадського радіo” та “Главное” – 9 з 10 провайдерів. Криму також заблоковані дві соціальні мережі – Telegram та LinkedIn. Правозахисники вказують на погіршення ситуації порівняно з минулорічним моніторингом.

Facebook та світ

Цукерберг запропонував нові правила регулювання Інтернету. Засновник соціальної мережі Facebook запропонував нові правила регулювання Інтернету у чотирьох сферах: шкідливий контент, вплив на вибори через соцмережі, конфіденційність, мобільність даних.

«Уряди та регулятори мають відігравати активнішу роль у регулюванні Інтернету. Оновивши правила регулювання Інтернету, ми можемо зберегти свободу людей для вираження себе і свободу для підприємців створювати нове – одночасно захищаючи суспільство від ширшої шкоди», – написав Цукерберг.

Рада ЄС остаточно схвалила cуперечливу реформу авторського права. Рада ЄС 15 квітня затвердила Директиву про авторські права в інтернеті. Новий закон зобов’яже інтернет-платформи укладати угоди з авторами контенту для використання їхніх робіт онлайн. Мета реформи авторського права — допомогти авторам отримувати адекватну винагороду за свої твори. Директива включає в себе дві суперечливі статті – 15 і 17 які зобов’язують пошукові системи та інтернет-платформи отримувати дозвіл від медіа на показ їхніх матеріалів користувачам. Також одна зі статей може спровокувати появу на платформах «фільтрів для розміщення контенту». Google та Wikipedia розкритикували Директиву.

Більше про те як Директива ЄС вплине на український інтернет, читайте на сайті.

Росія

Зелене світло Ізоляції рунету. В Росії схвалили законопроект про суверенний Інтернет. 16 квітня Держдума Росії ухвалили у остаточномучитанні законопроект про так званий суверенний інтернет. А 22 квітня законопроект підтримала Рада Федерації. Тепер документ має підписати президент Росії. Витрати на впровадження закону оцінюють у 30 мільярдів рублів. На думку авторів законопроекту, “суверенний рунет захистить російський інтернет від зовнішніх загроз” та створить технічну можливість російському сегменту мережі працювати автономно від світового інтернету. Активісти та прихильники вільного інтернету різко засудили ініціативу.

У Росії вперше застосували закон про неповагу до влади через образливе графіті на адресу Путіна. Роскомнадзор та Генпрокуратура РФ вперше застосували закон про неповагу до влади, вимагаючи від новинних сайтів видалити інформацію про образливе графіті на адресу Путіна. Мова йде про новину, яка з’явилася у ярославському виданні «Яркуб». У ній видання з посиланням на свого кореспондента повідомило, що напис, в грубій формі про Путіна зафарбували; поліція почала пошук того, хто її залишив. Журналісти сприйняли вимогу Роскомнадзору як акт цензури.

Більше блокування. Ще один держорган Росії отримав право блокувати сайти без рішення суду. Уряд Росії дозволив з 2 квітня 2019 року Федеральному агентству у справах молоді (Росмолодь) блокувати онлайн-ресурси. Росмолодь зможе блокувати сайти, якщо їх інформація схиляє чи втягує неповнолітніх до вчинення правопорушень чи дій, що становлять загрозу для їхнього життя та здоров’я та інших осіб. За рішенням Росмолоді Роскомнадзор вноситиме подібні сайти у реєстр заборонених. Щоб надати Росмолоді право блокувати сайти, уряд Росії вніс поправки до відповідного закону, що набув чинності у грудні 2018 року. Більше читайте тут.

Роскомнадзор вимагає від VPN-сервісів заблокувати заборонені сайти. Роскомнадзор наприкінці березня вимагав від 10 російських VPN-сервісів блокувати сайти, посилаючись на ухвалений ще в 2017 році закон про регулювання роботи VPN-сервісів в Росії. Більшість VPN-сервісів відмовилися виконувати ці вимоги. Якщо сервіси не дотримаються передбачених російським законодавством вимог, доступ до них може бути обмежено. Тільки «Лабораторія Касперського» з їхнім сервісом Kaspersky Secure Connection готова блокувати заборонені сервіси.

Російський суд оштрафував Twitter та Facebook на $46. Московський суд оштрафував Twitter та Facebook на $46 за відмову локалізувати персональні дані російських користувачів сервісу, тобто перенести дані на сервери на території Росії. Свого часу Google був оштрафований на $7500 за аналогічним формулюванням. Роскомнадзор дав Facebook та Twitter дев’ять місяців, щоб соцмережі перенесли персональні дані про російських користувачів на територію РФ. Голова російського регулятора Олександр Жаров сподівається, що до блокування соцмереж у Росії справа не дійде.

Білорусь

Обшуки у редакції «Белсат». Фото TUT.BY

У Мінську пройшли обшуки в офісі польського телеканалу «Белсат». У мінський офіс польського телеканалу «Белсат» 9 квітня прийшли з обшуками представники Слідчого комітету Білорусі.. В результаті обшуків в офісі конфіскували всі носії інформації – комп’ютери, ноутбуки, флешки. Вилучену техніку журналістам повернули 11 квітня. Слідчий комітет Білорусі повідомив, що обшуки стосувалися розслідування кримінальної справи про наклеп.

В редакції «Белсату» додали, що справа може стосуватися статті про корупційні схеми на закупівлях медобладнання, в якій помилково згаданий голова Державного комітету судових експертиз. За свою помилку журналісти вибачилися та опублікували спростування. Білоруська асоціація журналістів закликала скасувати кримінальну відповідальність за наклеп та образу, закрити справу та повернути техніку редакції телеканалу.

Огляд підготовлений ГО “Інтерньюз-Україна”.