СБУ заблокувала “ботоферму”, яка працювала на РФ та бойовиків
5 грудня 2019
5.12.2019

Служба безпеки України заблокувала в Києві діяльність групи зловмисників, які, ймовірно, займалися масовою реєстрацією та просуванням фейкових акаунтів в мережі.

За даними СБУ, “особи надавали послуги російській стороні та особам, причетним до діяльності так званої «ДНР»”. Фейкові аканути використовували, щоб підтримувати з українськими громадянами, проводити незаконні фінансові операції та пересилати поштою конфісковані товари.

“Ботоферма” поширювала деструктивні публікації у соцмережах для дестабілізації ситуації в країні та розсилала неправдиві повідомлення про “замінування”.

СБУ вилучила спеціальне техобладнання, що викорстовували для діяльності “ботоферми”. Зловмисники керували масивом SIM-карт, віртуальними мобільними телефонами та розсилкою СМС-повідомлень.

фото:СБУ

“В роботі комплексу використовувались також SIM-карти іноземних мобільних операторів зв’язку, які у більшості країн можна придбати лише за наявності паспорту або за кураторства ФСБ РФ” – повідомила СБУ.

Нагадаємо, голова СБУ Іван Баканов підтримав пропозицію продавати SIM-карти за паспортом і вважає, що це дозволить легше знаходити людей, які телефонують і повідомляють про замінування об'єктів критичної інфраструктури.