Росія за крок до ізольованого інтернету: законопроект ухвалено у другому читанні
11 квітня 2019
11.04.2019

11 квітня Держдума РФ у другому читанні ухвалила законопроект про ізоляцію рунету. 320 депутатів проголосували за, 15 – проти. Законопроект передбачає ряд поправок до російського законодавства. Третє читання законопроекту відбудеться 16 квітня. Про це йдеться на сайті Держдуми.

Фото Shutterstock: один з мітингів за вільний інтернет.

До другого читання депутати подали 58 поправок: 27 поправок комітет з інформаційної політики рекомендував прийняти, а 31 – відхилити. Мета законопроекту незмінна – контроль трафіку та мінімізація передачі даних за кордон. Як вважають депутати Держдуми, законопроект має забезпечити надійну роботу рунету у випадках збоїв або «цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу», створивши при цьому національну систему маршрутизації інтернет-трафіку.

У пояснювальній записці до документу уточнюється, що він був підготовлений «з урахуванням агресивного характеру прийнятої у вересні 2018 року Стратегії національної кібербезпеки США». У новій кіберстратегії США зазначалося про хакерські атаки та кібервтручання з боку росіян.

Крім реєстру заборонених сайтів, у Росії відповідно до законопроекту з’явиться реєстр точок обміну трафіком між рунетом та глобальними мережами. Аби потрапити у новий реєстр, необхідно буде відповідати критеріям, які розробить ФСБ.

Також документ зобов’яже проводити регулярні навчання представників влади, операторів, власників технологічних мереж з метою виявлення загроз та відновлення функціонування рунету.

Передбачається, що оператори зв’язку встановлять у своїх мережах технічні засоби, які визначатимуть, звідки передається трафік та блокуватимуть заборонені у РФ ресурси.

Контролюючим органом, який забезпечуватиме «стале, безпечне і цілісне функціонування інтернету у Росії», буде Роскомнадзор.

У другому читанні за законопроект проголосували 320 депутатів Держдуми.

Депутат Держдуми Сєргєй Іванов, який критикує законопроект, розповів про те, скільки коштуватиме росіянам суверенний рунет.

«Коли закон вносили, автори стверджували, що він не потребує витрат. Уряд визнав, що витрати будуть. Клішас (сенатор, який ініціював законопроект – ред.) сказав про 20 млрд рублів. Прийняті поправки призведуть до подорожчання до 60 млрд рублів. Якщо раніше технічні засоби повинні були давати безкоштовно. То тепер з’являються технічні засоби контролю, які потрібно операторам купувати. Нахабне цинічне проштовхування! Ви позбавляєте громадян права на вільну передачу інформації!», – заявив під час засідання депутат Іванов.

Відповідно до поправок, які прийняли у другому читання, рунет стане суверенним з 1 листопада 2019 року. Загалом законопроект має пройти три читання, Раду Федерації Росії та підпис президента.

Нагадаємо, законопроект був внесений до Держдуми у грудні 2018 року. В першому читанні законопроект про суверенний інтернет депутати підтримали 12 лютого 2019 року. У березні 2019 року у 8 великих містах Росії пройшли акції «За свободу рунету». В столиці Росії протестували більше 15 тисяч людей. Затримали 28 людей.