Росія створить аналог “Вікіпедії” за $31 мільйон
30 вересня 2019
30.09.2019

Уряд РФ планує створити аналог онлайн-енциклопедії “Вікіпедії” – «Велика російська енциклопедія» (ВРЕ) до 2022 року.

Як повідомляє російський Interfax, майже 2 млрд рублів ($31 млн) на створення інтернет-енциклопедії закладено у проект російського бюджету на 2020 рік. Гроші виділятимуть частинами до 2022 року.

У 2019 році Росія вже виділила понад 302 мільйони рублів на проект, який має стати “якісною альтернативою “Вікіпедії”.

Робочу групу зі створення російської онлайн-енциклопедії очолив віце-прем’єр РФ Сергій Приходько. У групу також входять представники російських Мінкульту, Міносвіти, МЗС, Мінкомзв’язку, Росдруку, Росстату, Росреестра, федерального агентства наукових організацій та Російської академії наук.

Раніше “Вікіпедія” у Росії піддвалася критиці “за неточності та відсутність академічності”. Втім, ще у 2016 році російські урядовці назвали “маячнею” плани закрити “Вікіпедію”, оскільки «Велика російська енциклопедія» не буде конкурувати з нею, а має вирішувати “більш масштабні задачі”.

Нагадаємо, Росія почала встановлювати обладнання на мережах провайдерів в рамках реалізації закону про так званий суверенний рунет, який Володимир Путін підписав 1 травня 2019 року. Це обладнання має захистити російський сегмент інтернету від «цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу».