Росія шукає нові способи поширення пропагандистських роликів
6 жовтня 2022
6.10.2022

Експерти виявили один з новітніх способів розповсюдження російських пропагандистських наративів про війну, який дозволяє обходити обмеження, застосовувані техногігантами до російської пропаганди.

Про це повідомляє Associated Press.

Акаунти російських державних ЗМІ використовують новий метод поширення відео на різних мовах. Ці відео автоматизовані системи не ідентифікують, не визначають їх джерело і через це не блокують поширення цього контенту. Про цей метод розповідають дослідники компанії Nisos, що вивчає дезінформацію.

Пропагандистські відео містять традиційні російські наративи. Вони звинувачують Україну в тому, що це вона винна у жертвах серед цивільного населення, ще вони ніби-то демонструють, як жителі анексованих територій вітають російських військових.

Ці відео активно поширюються у Twitter та на інших платформах, де модерація не така жорстока, до прикладу, у Gab і Truth Social. Остання – це соцмережа, створена Дональдом Трампом після того, як його заблокували на найбільших соціальних площадках. Додатковою ознакою цих відео є те, що вони поширються не лише англійською, але й іншими мовами. Ці відео завантажувались в Telegram, а звідти поширювались на інші платформи. Завдяки цьому у відео не присутні позначки, які б свідчили про їх походження.

«Геніальність цього підходу полягає в тому, що відео можна завантажити безпосередньо з Telegram, і це стирає сліди, за якими платформи їх можуть ідентифікувати», — прокоментувала старша аналітикиня Nisos Патриція Бейлі. «Вони креативні та адаптивні. І вони аналізують свою аудиторію».

Нагадаємо, що після вторгнення в Україну російські телеканали були заборонені у Європі, а соціальні платформи (YouTube, Facebook, Instagram) або видаляли контент російських медій, або додавали помітку про те, що акаунт належить пропагандистам.

Як повідомлялося раніше Росія успішно поширює дезінформацію та обходить санкції завдяки 250 нових вебсайтам. Вони маскуються під медіа та аналітичні центри й працюють на пропаганду країни-окупанта.