Російське вторгнення спричинило падіння свободи інтернету у всьому світі
21 жовтня 2022
21.10.2022

Падіння рівня свободи в інтернеті спостерігається 12й рік поспіль.

Про це повідомляється у звіті правозахисної організації Freedom House.

Росія стала однією з трьох країн світу, в якій було зафіксовано найбільше зниження рівня свободи в інтернеті. Хоча загалом ситуація зі свободою в інтернеті погіршилась у 28 країнах світу, автори звіту спостерігали покращення у 26 країнах.

Вторгнення Росії в Україну названо найбільшим фактором, який вплинув на глобальне зниження свободи інтернету і саме ця подія матиме найбільш довготривалий вплив на інтернет-свободу.

Окрім Росії, яка втратила 7 балів у рейтингу, свобода інтернету найсильніше впала в таких країнах як М’янма (мінус 5 балів), Судан й Лівія (втратили по 4 бали).

Загалом люди у більш як 50 країнах світу зустрілися з певними наслідками за свої висловлювання онлайн.

Рекордним показником за минулий рік стала кількість національних урядів, які заблокували веб-сайти з контентом, який стосується політики, соціальних чи релігійних проблем. Власне блокування сайтів автори звіту назвали однією з головних проблем сучасного інтернету, поруч із безпекою персональних даних користувачів. Цікаво, що найчастіше уряди блокують сайти, які розташовані за межами країн-блокувальників.

Проте у США вперше за шість років свобода інтернету незначно збільшилась. Цьому сприяла менша кількість випадків стеження та переслідувань за користувачами інтернету. В цьогорічному рейтингу країна посіла дев’яте місце – поруч з Австралією та Францією. Не дивлячись на це, серед проблем Сполучених Штатів було названо те, що в країні досі немає федерального закону про конфіденційність, і політики мало просунулися в ухваленні інших законів, пов’язаних зі свободою інтернету. Напередодні проміжних виборів листопаду 2022 року в онлайні так само, як і раніше, циркулюють фейки й теорії змови.

Найбільш вільними країнами по критеріям, які використовує Freedom House, були названі Ірландія, Естонія та Коста-Ріка. Останні позиції рейтингу зайняли Іран, М’янма та Китай, причому ці країни завершують рейтинг свободи інтернету восьмий рік поспіль.

Раніше «Інтернет свобода» розповідала, що Україна зайняла 59 місце у світі за рівнем свободи інтернету.