Перше в Україні дослідження Індексу захисту персональних даних визнане як адаптація методології Ranking Digital Rights
20 жовтня 2021
20.10.2021

Перше в Україні дослідження Індексу захисту персональних даних, яке провела ГО «Інтерньюз-Україна», з'явився у розділі Ranking Digital Rights Adaptations. Результати дослідження 20 провідних технологічних українських компаній щодо дотримання ними цифрових прав користувачів в аспекті захисту персональних даних громадська організація презентувала у вересні.

До списку аналізованих 20 компаній увійшли: Kyivstar, Lifecell, Vodafone, Rozetka, Olx.ua, Nova poshta, Ukr.net, Comfy.ua, Foxtrot.ua, Eldorado.ua, Prom.ua, Citrus.ua, Allo.ua, Kasta.ua, MakeUp.com.ua, Zakaz.ua, Silpo, Triolan, DataGroup, Lanet.

За аналізом юристів та експертів з цифрових технологій найкращі результати за критерієм захисту персональних даних продемонстрували Olx.ua (77,5%), Ukr.net (70%) та Foxtrot.ua (70%).

Ще 10 приватних компаній, зокрема Kyivstar.ua, Comfy.ua, Allo.ua, Kasta.ua, Prom.ua, NovaPoshta.ua, Vodafone.ua, Zakaz.ua, Citrus.ua, отримали щонайменше 50 % максимальної кількості балів.

Проте 8 із 20 компаній, серед яких Eldorado.ua, DataGroup.ua, Lifecell.ua, Rozetka.com.ua, Makeup.com.ua, Silpo.ua, Lanet.ua і Triolan.com, набрали менше ніж 50 % балів з максимально можливих. Наприклад, на сайтах Triolan.com, Makeup.com.ua, Silpo.ua, Lanet.ua користувачі не мають можливості видалити свої збережені особисті дані.

Деталі результатів дослідження представлені на сайті проєкту та у дослідженні.

У 2015 році в Сполучених Штатах вперше розробили критерії оцінки дотримання цифрових прав користувачів приватними компаніями. Ініціатива, відома як Індекс цифрових прав (анг. Ranking Digital Rights), стала можливою завдяки зусиллям Фонду «Нова Америка» під керівництвом старшого наукового співробітника Ребекки Макіннон.

Методологію Індексу цифрових прав (Ranking Digital Rights) для оцінки прозорості компаній локальних та регіональних ринків також раніше адаптували фахівці інших країн:

Іран «Цифрові права & Відповідальність галузі технологій в Ірані», листопад 2020 В Ірані ініціатива Filterwatch у співпраці з Taraaz проаналізували політики і практики месенджерів, якими мешканці Ірану користуються щоденно: Soroush, Gap, Bale та BisPhone, а також WhatsApp і Telegram.

Нью-Йорк, США У Нью-Йорку Digital Equity Lab при університеті The New School дослідила цифрові права мешканців міста. Дослідження «Як жителі Нью-Йорка змушені жертвувати приватністю в онлайні для використання інтернету» було опубліковане в березні 2018 року.

У звіті оцінили діяльність основних провайдерів міста Нью-Йорк, базуючись на рівні конфіденційності, який вони пропонують своїм клієнтам.

Кенія і Сенегал «Цифрові права у Субсахарній Африці: аналіз практик Orange в Сенегалі та Safaricom у Кенії», січень 2018

У дослідженні від організації «Internet without borders» дослідники проаналізували відповідальність провайдерів в умовах незадовільного стану цифрових прав в Африці та дотримання компаніями міжнародних норм і стандартів.

Країни Близького Сходу «Залежні, але безправні: прогалина в політиці, що загрожує правам абонентам у арабському світі», січень 2018

Social Media Exchange (SMEX) розповіли про ключові політики 22 мобільних операторів країн арабського світу з фокусом на умовах використання та політику конфіденційності. Крім того, дослідники оцінили відповідність цих підходів щодо права на свободу висловлення.

Індія «Рейтинг цифрових прав у Індії», січень 2017

Звіт від Centre for Internet & Society є спробою оцінити практики та політики компаній, що надають інтернет-послуг, у відповідності з дотриманням права на свободу висловлення та приватність на основі аналізу 5 індійських телекомунікаційних компаній та 3 провайдерів.

Пакистан «Приватність телекомунікацій & Політика захисту даних у Пакистані», грудень 2016

Дослідники Digital Rights Foundation спробували знайти відповіді на питання, хто має право доступу до особистих даних пакистанських користувачів мобільного інтернету та чи є загроза з боку державних і недержавних хакерів щодо приватності жителів Пакистану.

Росія «Рейтинг прозорості мобільних операторів і дотримання цифрових прав людини», березень 2018

У звіті Роскомсвобода та ОЗИ проаналізували політики 4 операторів мобільного зв’язку щодо розкриття персональних даних користувачів державним органам, їхні практики у забезпеченні прав громадян на свободу інформації й приватність та у дотриманні стандартів захисту цифрових прав користувачів.

«Рейтинг дотримання цифрових прав популярними сервісами Рунета»

У дослідженні Роскомсвободи вже 2021 року оцінено 11 компаній - найпопулярніших веб-сервісів Рунета, серед яких Habr, Yandex, VK та Avito. У 2021 році створили два варіанти звіту: у першому оцінили Habr, Yandex, «ВКонтакте» (VK), «Авіто», «Рамблер», Mail, «Однокласники», OZON, HeadHunter, Wildberries і Сбербанк; у другому — vk.com, odnoklassniki.ru, my.mail.ru, zen.yandex.ru, pikabu.ru, mirtesen.ru, livejournal, habr.ru). Головним завданням став аналіз динаміки та змін політики веб-сервісів, а також реакція на посилення законодавства.

Як повідомлялося раніше, у серпні 2021 року ГО «Інтерньюз-Україна» другий рік поспіль представила дослідження щодо регулювання онлайн-простору в Україні крізь призму аналізу резонансних законопроєктів, зокрема законодавчих ініціатив №5628 «Про захист персональних даних» (результати) та №3196-д «Про СБУ» (результати).